Агрономія

Як забезпечити якісний розвиток кореневої системи озимого ріпаку

Для якісного розвитку кореневої системи ріпаку мінімум 5% обсягу ґрунту має припадати на повітряні пори. Оцінити це можна за формою кореня. За оранки частка повітряних пор в орному горизонті коливається від 9 до 11%, але швидко зменшується до 6% в підорному горизонті, пише журнал The Ukrainian Farmer.  

У таких умовах ріпак формує типову кореневу систему з чітко вираженим центральним стрижневим коренем. Після суцільного розпушення частка повітряних пор в обробленому горизонті коливається в межах 8-9%, проте лишається близько 8% і під обробленим шаром. Це полегшує ріст кореня на межі обробітку.

В таких умовах ріпак формує більші бокові корені, але слабкіші за центральний. У разі сівби ріпаку за мінімальною системою обробітку (лущення на 5 см) в обробленому шарі частка повітряних пор становить 6–7%, але з глибиною швидко знижується до критичних 4–5%.

У такому разі бокові корені можуть бути потужнішими за центральний. Тут виникає велика ймовірність відчутного зниження врожайності.

Раніше повідомлялося, які чинники найбільше впливають на вдалу перезимівлю ріпаку та як контролювати шкідників на посівах ріпаку восени.