Овочі-Ягоди-Сад

Експерт розповів про головні загрози для вишні

Експерт розповів про головні загрози для вишні

Профілактика кокомікозу – найголовніше в догляді за вишнею сорту Лутівка, адже вона найменш стійка до цього захворювання від інших сортів.

Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написав Мачей Ліпецький, власник розплідника Lipecki.

«Кокомікоз можна порівняти за шкодою з паршею у яблуні, – зазначив він. – Хвороба пошкоджує листя, воно опадає, і це може статися вже в червні. Дерево залишається голим, але з плодами, які вже не дозріють. Крім того такі дерева з настанням зими промерзають. Тобто важливо, щоб листя на дереві залишалося до осені, тоді воно увійде в зиму підготовленим».

Втім вишня не потребує такої кількості обробок, як яблуня проти парші, але раз на 10 днів чи на 2 тижні обробити треба, зауважив пан Ліпецький, а якщо випадає багато дощів, то й частіше. Існує багато програм хімічного захисту і багато ефективних препаратів проти кокомікозу, як нових так і старих.

Інша хвороба – бактеріальний рак пошкоджує Лутівку, але не дуже сильно і ніколи не переростає в епідемію, продовжує експерт. Крім того, проти нього достатньо дуже простої профілактики – обробки міддю восени та ранньою весною. Це практично повністю усуває захворювання. Моніліозом Лутівка також пошкоджується не сильно: вистачає двох-трьох обробок навесні – і це знімає проблему.

Читайте також: У Польщі росте популярність вишні