Агромаркет

Ціни на ріпак продовжують опускатися

Ціни на ріпак продовжують опускатися

Днями на сході Європи пройшли сильні зливи, які затримають сівбу озимого ріпаку та можуть пошкодити частину посівів. У центрі та на заході України також пройшли дощі, які покращать стан посівів озимини та дозволять засіяти додаткові площі. Але на лівобережній Україні зберігається посуха, і в наступні 7-10 днів опадів не очікується. За даними Гідрометеоцентру, на сьогодні посухою охоплено понад 70% площ, які планується засіяти озимими культурами.

Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі GrainTrade.  

Станом  9 вересня озимим ріпаком в Україні засіяно 535 тис га (+158 тис га за тиждень), що на 41% менше, ніж торік. Дефіцит вологи у східних регіонах не дозволить засіяти ріпаком заплановані 1,2 млн га.

Експортні закупівельні ціни на ріпак в Україні залишаються на рівні 22900-23200 грн/т або 485-495 $/т з доставкою до портів Чорного моря. Їх підтримує скорочення пропозицій від виробників, які зайняті збиранням пізніх культур та сівбою озимини.

На світових біржах котирування продовжують опускатися , незважаючи на погіршення балансу ріпаку на 2024/25 МР та зростання цін на нафту.

Листопадові ф’ючерси на ріпак на паризькій MATIF у п’ятницю впали на 2,1% до 456,5 €/т або 506,6 $/т (-1,6% за тиждень, -5% за місяць).

Листопадові ф’ючерси на канолу на біржі у Вінніпезі у п’ятницю впали на 3,7% до 542 CAD/т або 400 $/т (-5,2% за тиждень, -4,2% за місяць) на тлі можливих обмежень поставок до Китаю.

Сильні опади та зниження температур в преріях Канади затримають збирання каноли, що цього тижня може призвести до підвищення котирувань.

Нагадаємо, експорт ріпаку у липні зріс на 13,5%.