Тваринництво

Рада заборонила продукти з умістом штучних трансжирів понад 2% від усього жиру

Верховна Рада заборонила використання при виробництві харчів гідрогенізованих рослинних жирів та олій, якщо вміст у них трансжирних кислот не з числа тих, що природно містяться в жирах тваринного походження, перевищує 2 г на 100 г загальної кількості жирів у продукті.

Законопроєкт № 5148 ухвалили в другому читанні голосами 293 депутатів, пише delo.

У законодавство вводиться і визначення трансжирних кислот.

Своєю чергою, в Законі «Про молоко та молочні продукти» конкретизовано і повну заборону використовувати в їхньому виробництві жири й білки немолочного походження, в тому числі рослинні жири й олії.

Також уточнюється наявна заборона на використання у виробництві дитячого харчування пальмового стеарину (твердої фракції пальмової олії), гідрогенізованих рослинних жирів і олій.

Окрім виробництва, забороняється й обіг продукції з указаним вмістом трансжирних кислот, яка б призначалася для кінцевого споживання. При цьому передбачено, що вилучені з обігу об’єкти санітарних заходів можна буде використовувати для інших, ніж споживання населенням, цілей (наприклад, у зоопарках, притулках для тварин) або ж  знищувати у встановленому законом порядку.

Для операторів ринку, які постачають харчі, не призначені для кінцевого споживача чи для постачання до закладів роздрібної торгівлі, в тому числі електронної, документ встановлює вимогу інформувати інших операторів про вміст трансжирних кислот, якщо їх у продукції понад 2% від усіх жирів.

Крім того, закон забороняє використання для харчових продуктів назв «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад a la taza» та «шоколад familiar a la taza», якщо вони містять тваринні жири, крім молочного, чи рослинні жири, крім затверджених Держпродспоживслужбою. Втім, заборона не стосується використання рослинних жирів у начинці чи оздобленні цих видів шоколадної продукції.

Закон також зобов’язує зазначати на продуктах, що містять рафіновані олії рослинного походження, напис «олія» в переліку інгредієнтів із обов’язковим зазначенням рослини, з якої вона походить (або напис «рослинні олії» з обов’язковим зазначенням назв рослин, із яких вони походять).

У переліку інгредієнтів рафіновані жири рослинного походження мають позначатися написом «рослинний жир (рослинні жири)» з обов’язковим зазначенням назв рослин, з яких вони походять.

За наявності в складі продукту гідрогенізованих жирів чи олій у маркуванні обов’язково має зазначатися, чи вони повністю гідрогенізовані, чи частково.