Тваринництво

Органічні кислоти пригнічують патогенні мікроорганізми

Органічні кислоти пригнічують патогенні мікроорганізми

Поширена практика контролю розмноження мікроорганізмів і поліпшення продуктивності птиці ‒ застосування органічних кислот.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

За даними багатьох дослідників, мурашина кислота має максимальну ефективність у боротьбі з патогенними мікроорганізмами. Для пригнічення Staphylococcus aureus, Escherichia coli потрібно 0,15% мурашиної кислоти, а Salmonella typhymurium, Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens ‒ достатньо концентрації 0,1%.

Ефективна антимікробна доза пропіонової кислоти ‒ 0,15-0,25%, молочної ‒ 0,25-0,4%.

Водночас пропіонова й оцтова кислоти мають відмінні протигрибкові властивості в концентрації 0,05-0,25%. Для комплексної антимікробної та протигрибкової дії доцільно застосовувати комбінацію органічних кислот у вигляді функціональних преміксів-підкислювачів. Їх додають птиці у корм і воду в дозах, що перевищують мінімальну інгібіторну концентрацію.

Як повідомлялося, органічні кислоти покращують перетравлення білків курчатами на 3-5%.