Агрономія

Суха спекотна погода зумовила загибель яєць та гусениць стеблового метелика

Суха спекотна погода зумовила загибель яєць та гусениць стеблового метелика

У посівах кукурудзи, соняшнику триває літ, яйцекладка тавідродження гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика. Повсюди через високий температурний режим та низьку вологість повітря відмічається засихання відкладених яєць та загибель відроджених гусениць.

Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

З хвороб на культурі виявляють гельмінтоспоріоз, 2-12% рослин уражено у Вінницькій, Волинській, Київській, Львівській, Полтавській, Тернопільській, Чернівецькій та Чернігівській областях.   1-3% в осередках Тернопільської області пухирчастою сажкою.

Рослини соняшнику заселяють та пошкоджують геліхризова попелиця, кліщі, трипси, клопи, яких обліковують на 2-10, осередково з країв полів до 23% (Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька обл.) рослин.

На посівах спостерігається значна чисельність ентомофагів. Подекуди шкодять гусениці лучного метелика, бавовникової совки, совки-гамма, саранових (пошкоджено 2-6% рослин у слабкому і середньому ступенях). В Одеській області гусеницями соняшникової вогнівки пошкоджено до 4% рослин. У посівах культури виявлено ураження септоріозом, фомозом, пероноспорозом, альтернаріозом, іржею, білою гниллю, фомопсисом на 2-7, осередково до 15% рослин.

Раніше повіомлялося, як контролювати чисельність стеблового кукурудзяного метелика.