Агрономія

Компанія FMC представила інноваційні засоби боротьби із західним кукурудзяним жуком

Як зупинити діабротику

Як зупинити діабротику

Фото. Максим Яновський, керівник відділу маркетингу компанії FMC

Компанія FMC представила інноваційні засоби боротьби із західним кукурудзяним жуком

Вислів «діабротика наступає» — це вже не журналістське кліше, а цілком об’єктивна характеристика темпів розповсюдження цього карантинного жука територією України. Якщо донедавна західного кукурудзяного жука помічали хіба що на наших крайніх західних територіях, зокрема, в Закарпатській області, то нині, за даними Дерпродспоживслужби, шкідник розповсюдився в семи областях України на площі понад 86 тис. гектарів і далі розповсюджується швидкими темпами.

Актуальність проблеми об’єктивно оцінюють не лише аграрії й органи державного контролю над шкодочинними об’єктами, а й хімічні компанії, для яких фактично відкрите нове поле для досліджень дієвих засобів захисту проти цього жука. Нещодавно цій темі компанія FMC (до речі, п’ята за величиною хімічна компанія у світі) навіть присвятила конференцію «Інноваційний досвід захисту кукурудзи продуктами компанії FMC». Левова частка інформації торкалася саме загроз, що несуть діабротика та деякі інші карантинні шкідники для кукурудзи, основних тенденцій в інсектицидному захисті цієї культури і, звісно, ж продуктам, що вже є в арсеналі компанії в цьому сегменті. Те, що захід в Києві відвідали близько 200 аграріїв з усіх регіонів України, свідчить про широке зацікавлення й актуальність цієї проблеми для сільгоспвиробників.

Відвідувачі з’їхалися на конференцію з усіх куточків України

Великий досвід захисту від західного кукурудзяного жука мають у Сполучених Штатах. Це й не дивно, адже там його було виявлено ще в ХІХ ст. і нині діабротика є одним з найбільш небезпечних шкідників кукурудзи — з огляду на площі посівів цієї культури та широку практику вирощування її в монокультурі. Під час конференції глобальний технічний спеціаліст компанії FMC Патрік Фав’єр детально розповів про історію виявлення діабротики, особливості її розповсюдження та життєвого циклу, стратегію контролю цього карантинного шкідника.

Великої шкоди рослині кукурудзи завдають личинки діабротики, які пошкоджують коріння — це призводить не лише до зменшення кореневої маси, а й до ураження коріння гнилями. Водночас дорослі жуки харчуються листям, пилком, волоттю, молочним зерном. У результаті ослаблені рослини стають більш сприйнятливими до різних захворювань, спричинених грибними, бактеріальними та вірусними патогенами, переносниками яких є жуки й личинки. Результат «діяльності» діабротики помітно неозброєним оком: полеглі рослини кукурудзи, стебло якої набуває форми «гусячої шиї».

Віталій Федоренко, доктор біологічних наук, професор, академік НААН України

Оскільки шкодять кукурудзі й личинки, й імаго жука, то й методи боротьби з ним повинні бути комплексними — дотримання сівозміни, вчасна сівба, контроль бур’янів та падалиці кукурудзи і, звісно, хімічний захист. Що стосується останнього пункту, то в США добре зарекомендували себе препарати на основі діючої речовини біфентрин з класу перетроїдів, яку свого часу синтезували фахівці компанії FMC. Біфентрин швидко діє на всі стадії розвитку шкідника, часто з нокдаун-ефектом, і навіть має репелентні властивості. За словами пана Фав’єра, для боротьби з діабротикою важливо обробляти насіння протруйником (до речі, в портфоліо FMC в Україні є єдиний інсектицидний протруйник на основі біфентрину Семафор®), а також посіви під час вегетації. Проведені в США дослідження свідчать, що обробка кукурудзи біфентрином дає змогу отримати на 0,77 т/га більший урожай порівняно з обробкою іншими препаратами. Відтак нині інсектициди на основі біфентрину є найбільш застосовувані в США.

Для захисту молодих рослин від усіх ґрунтових шкідників методом припосівного застосування ЗЗР компанія FMC розробила інноваційну систему 3RIVE® 3D, що включає інсектицид Capture 3RIVE® 3D та інсектицидно-фунгіцидний продукт Ethos® 3D в новій спеціально розробленій формуляції. Відповідне обладнання легко встановлюється на сівалки більшості виробників, а піниста формуляція (яка потребує на 90% менше води від традиційної рідкої формуляції) вноситься на щойно відкрите насіннєве ложе безпосередньо перед загортанням насіння. Для захисту насіння та сходів кукурудзи від личинок західного кукурудзяного жука ця технологія є особливо актуальною. Цього року система 3RIVE® 3D пройде випробування і в Україні. Під час її тестування буде застосовано інсектицидний протруйник Семафор®.

Піретроїди і не тільки

Поки що ці інноваційні технології для захисту від шкідників сільгоспкультур тільки прокладають для себе шлях в Україну. Натомість в арсеналі компанії FMC є чимало дієвих інсектицидних засобів, з якими учасників конференції детально познайомив керівник відділу маркетингу Максим Яновський.

Зокрема широко застосовуваний інсектицид Кораген є одним з еталонів захисту проти стеблового метелика та інших лускокрилих. Препарат застосовують в Україні на 750 тис. гектарів кукурудзи. Надзвичайно популярним його роблять швидка ефективна дія навіть за підвищених температур, гнучкість у часі застосування, тривалий період захисту, безпечність для корисних комах та комах-запилювачів тощо.

Перевагою Данадим® Мікс, окрім швидкого та видимого нокдаун-ефекту, є трансламінарна дія. Відтак препарат часто застосовують проти шкідників, які живуть під листком. До речі, в Україні цей препарат зареєстрований проти імаго діабротики, тож після цвітіння кукурудзи його можна застосовувати для захисту проти цього шкідника у нормі 1 л/га за температури повітря не вище за 25 градусів.

Інсектоакарицид Фуфанон® має надсильну контактну дію з потужним фумігаційним ефектом, діє на популяції шкідників, стійких до піретроїдних препаратів. Діюча речовина після обприскування протягом декількох днів розкладається на безпечні хімічні сполуки, тож завдяки цьому препарат не має обмежень у використанні навіть на печерицях, овочах та баштанних культурах.

Інсектицид Вантекс® містить найновішу діючу речовину групи піретроїдів гамма-цигалотрин. Унікальним його робить мікрокапсулююча суспензія, яка дає можливість препарату більше перебувати на поверхні листка і довше захищати від шкідників навіть за підвищених температур. Це найактивніший піретроїдний інсектицид останнього покоління, який має контактну та кишкову дію на комах.

Ще один піретроїд Ф’юрі® є найбільш економним і технологічним у використанні серед цієї хімічної групи препаратів. Чинить нокдаун-ефект, коли потрапляє на тіло комах, а також швидку шлункову дію.

Для захисту насіння та сходів кукурудзи та інших культур від ґрунтових шкідників FMC рекомендує обробляти насіння інсектицидами Пікус® та Семафор®.

КОМЕНТАР

Юрій Борідченко

Юрій Борідченко, головний агроном, ТОВ «Сігнет Холдинг»

Наше господарство розташоване на півдні Житомирської та Вінницької областей і ми другий рік поспіль спостерігаємо інтенсивне розповсюдження західного кукурудзяного жука по цій території. Через потепління клімату зими стали теплим, а яйця жука перезимовують на 60%, що сприяє збільшенню його популяції. Колись вважалося, що це проблема Чернівецької області, натомість я три роки тому зустрічав діабротику в Хмельницькій області, є він у Сумській області, тобто розповсюджений маже по всій Україні. В Україні кукурудзу часто сіють в монокультурі і це друга причина інтенсивного розповсюдження жука по території України. Цей карантинний жук поки не досяг економічного порогу шкодочинності, але, я думаю, це питання найближчих двох років. Тому інтенсивне застосування інсектицидів для боротьби із жуком надалі буде актуальним. Ми вже сьогодні всі сівалки переобладнали аплікаторами для внесення рідких добрив з додаванням інсектицидів і, думаю, через пару років це буде загальноприйнятим агроприйомом для стримування діабротики.

Галачинський Вадим

Галачинський Вадим, провідний агроном, Енселко-Південь, Кернел

Цього року з діабротикою ми вже стикнулися в наших посівах кукурудзи у Хмельницькій області. Пошкодження, спричинені жуком, навіть спричинили часткове полягання посівів, що утруднило збирання кукурудзи — ми змушені були молотити її упоперек. На щастя, урожай на цій ділянці все ж таки вдалося зібрати високий — кукурудза вродила по 12 т/га. Але з огляду на те, що полягання становили майже 40% на масиві 4 тис. гектарів, ми усвідомлюємо масштаби загрози, тому цього року першими в Україні скористаємося системою 3RIVE® 3D для припосівного внесення ЗРР. Таку технологію застосуємо для передпосівної обробки насіння кукурудзи на площі 2 тис. гектарів, а загалом перед сівбою обробимо насіння кукурудзи інсектицидом на площі 4 тис. гектарів.

Людмила Степанчук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ