Тваринництво

Як здешевити утримання м'ясної ВРХ

Як здешевити утримання м'ясної ВРХ

М’ясну велику рогату худобу на племінному заводі «Колос» фактично утримують, як у природних умовах. Улітку ‒ на пасовищах, а взимку ‒ на кормово-вигульних майданчиках ‒ відкритих фермах без вікон і дверей.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла Ольга Сміла, виконавча директорка племінного заводу «Колос», що входить у структуру компанії «Маїс».

«Завдяки такому утриманню виробництво можна здешевити, адже не потрібно будувати капітальних приміщень, достатньо зробити навіс і огородження», ‒ підкреслила вона.

Тварини їдять надворі, отже, в приміщеннях не накопичуються продукти життєдіяльності. Солом’яна підстилка завжди суха, її регулярно замінюють, і в приміщенні відсутній запах аміаку.

«Звісно, стадо має бути невеликим, ‒ зауважила Ольга Сміла. ‒ Ми маємо по 350 голів маточного поголів’я на двох фермах плюс шлейф ‒ загалом до 750 голів ВРХ».

За її словами, корови постійно перебувають із телятками, до себе не підпускають, але ветеринарну допомогу їм надають.

Усі процедури роблять у розколі ‒ системі загонів, що складається з накопичувача, станків, сортувальних загонів. Розкол влаштовано так, щоб корова йшла наче по напівколу  ‒ тоді вона бачить, куди їй треба йти. Корови дивляться під кутом 90°, і розкол має бути відповідним.

Попри фактично природне утримання, «Колос» застосовує на кормово-вигульних майданчиках сучасні кормозмішувачі, завдяки чому поліпшилися прирости, якість утримання, додала Ольга Сміла.