Агромаркет

Виробництво біоетанолу стане доволі цікавою нішею для аграріїв

Виробництво біоетанолу стане доволі цікавою нішею для аграріїв

Український біоетанол та біодизель не будуть затребуваними на європейському ринку.

Про це в своїй колонці для журналу The Ukrainian Farmer розповів голова правління Громадської спілки «Біоенергетична асоціація України», член правління Європейської біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха.

За його словами, Україна традиційно експортує ріпак до Європи, де його перетворювали на біодизель, проводячи екстрифікацію олії. Наразі деякі компанії вже озвучували плани щодо будівництва біодизельних заводів в Україні. У разі реалізації таких проєктів буде потрібна значна кількість сировини, а також пошук рішень щодо реалізації шротів.

«У Європі відсоток використання біопалива на транспорті планують збільшити з 6% у 2020 до 7% у 2030 р. – досить обмежене зростання. Тому у ЄС на український біоетанол та біодизель особливо не чекають. Але водночас Європа відмовляється від пальмової олії, яка йшла на виробництво біодизеля. І ось на місце цієї олії може зайти українська ріпакова», – зауважив Георгій Гелетуха.

Фахівець додав, що доволі цікавою нішею для аграріїв стане виробництво біоетанолу завдяки закону про обов’язковість його додавання до бензинів із 2025 року. Адже 5% від бензинів – це близько 80 тис. тонн біоетанолу на рік. Наразі в Україні будують декілька потужних заводів. Тому буде певний попит на кукурудзу у якості сировини.

Нагадаємо, європейські виробники біодизеля скорочують попит на українську соєву та соняшникову олію.