Агромаркет

Обсяг виробництва зернових у світі досягне нового рекордного рівня, - ФАО

Обсяг виробництва зернових у світі досягне нового рекордного рівня, - ФАО

ФАО оновила свій прогноз виробництва зернових у світі на 2024 рік, який зараз становить рекордні 2854 млн. тонн.

Про це йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО).

Підвищення прогнозу зумовлене покращенням видів на врожай кукурудзи в Аргентині та Бразилії, а також у Туреччині та в Україні, що має нівелювати зниження прогнозу щодо Індонезії, Пакистану та низки країн півдня Африки. Прогноз виробництва пшениці також був збільшений виходячи з сприятливіших видів на врожай в Азії, зокрема в Пакистані, що повинно компенсувати очікуване скорочення виробництва в російській федерації у зв’язку з несприятливими погодними умовами на початку сільськогосподарського сезону в основних районах виробництва пшениці. Очікується, що світове виробництво рису також досягне рекордних 535,1 млн. тонн.

Прогноз споживання зернових у світі на сезон 2024–2025 років становить 2856 млн тонн, головними чинниками якого стало зростання споживання рису та фуражних зернових; цей показник на 0,5 відсотка перевищив показник сезону 2023-2024 років.

На 2025 рік прогнозується збільшення запасів зернових у світі на 1,3 відсотка, внаслідок чого співвідношення світових запасів зерна та його споживання у сезоні 2024–2025 років залишиться майже без змін на рівні 30,8 відсотка.

Прогноз ФАО зі світової торгівлі всіма видами зернових не змінився, залишаючись на 3,0 відсотка нижче за рівень сезону 2023–2024 років.

Нагадаємо, у ФАО прогнозують скорочення світового виробництва пшениці.