Овочі-Ягоди-Сад

Ризиковане застосування гібереліну врятувало урожай яблук

Ризиковане застосування гібереліну врятувало урожай яблук

Вчасне застосування препаратів на основі гібереліну врятували щонайменше 50% урожаю яблук господарства «Фрут Сад» у Вінницькій області під час весняного приморозку.

Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповів директор господарства Сергій Зикін.

Приморозок 18 квітня прийшовся на завершення цвітіння дерев, що могло означати повну загибель квіток, якби агрономи не спрацювали вчасно, обробивши дерева вранці, ледве виглянуло сонце. Господарі внесли гіберелін вдвічі більше рекомендованої дози, адже він нормально спрацьовує лише при температурах 18 градусів і вище, а відразу після приморозку доходило лише до 10-15. Проте агрономи вирішили спрацювати препаратом.

«Ми результатом задоволені – бачимо, як все зачепилося, підтягнулося, а могли всі квіти просто обсипатись, – каже Сергій Зикін. – Дякуючи Богові і препарату урожай тепер маємо. Думаю, що Бога ми просили недаремно, адже препарат міг і не спрацювати у таких обставинах, але спрацював».

Зазвичай за такого приморозку плоди зберігаються лише на верхній частині крони, зазначає директор господарства, а в їхньому випадку плоди залишилися по всій кроні – навіть виникла необхідність у прорідженні. На таке після тривалих і неодноразових морозів ніхто не сподівався.

Читайте також: Не всі садівники встигли застосувати гібереліни на яблуні до приморозків