Елеватор

Інновації в проєктуванні промислових об’єктів за допомогою технологій AR та VR

Інновації в проєктуванні промислових об’єктів за допомогою технологій AR та VR
Богдан Поперечний, директор ТОВ «АктивПроект»

У сучасному світі технології доповненої реальності (AR) та віртуальної реальності (VR) відіграють головну роль у багатьох галузях, зокрема проєктування промислових об’єктів. Запровадження цих технологій значно підвищує ефективність, точність і зручність розроблення складних проєктів, таких як олійноекстракційні, комбікормові та насіннєві заводи. Розглянемо переваги AR і VR, а також практичні приклади їх застосування.

Переваги AR і VR

Однією з найбільших переваг запровадження AR і VR є можливість створення детальних 3D-моделей проєктів. Це дозволяє візуалізувати майбутні об’єкти в реальному масштабі, що надає замовникам й інженерам можливість побачити кінцевий результат ще до початку будівництва. Така візуалізація допомагає оцінити інженерні особливості та функціональність проєкту, а також виявити й усунути потенційні помилки на ранніх стадіях. Завдяки широкому застосуванню інструментів BIM проєктування з’явилася можливість відносно легко демонструвати 3D-моделі за допомогою віртуальних інструментів.

Доповнена реальність

Сучасні технології надають можливість побачити майбутній об’єкт у реальному масштабі на ділянці будівництва ще до початку будівельних робіт. Дуже зручно для демонстрації майбутнього об’єкта використовувати планшети на базі Android. Більшість планшетів Apple мають вбудований лідар, що якісніше показує об’єкт із прив’язуванням до місцевості. Найефективнішими є окуляри Meta Quest 3, що дозволяють демонструвати з урахуванням найточнішого позиціонування користувача. Важливо уникати попадання світла на внутрішній бік лінз окулярів і попередньо вимикати зону безпеки в налаштуваннях окулярів.

Віртуальна реальність

Використання віртуальної реальності дозволяє користувачам «пройтися» віртуальним простором і побачити, який вигляд матиме реалізований об’єкт. Така візуалізація допомагає краще зрозуміти масштаб і технологічні й інженерні комунікації між окремими одиницями обладнання, що є неможливим за традиційних 2D-креслень.

Спільна робота в реальному часі

Інженери й архітектори можуть працювати над проєктом із будь-якої точки світу, переглядати моделі, вносити зміни та коментувати роботу своїх колег у режимі реального часу. Наприклад, за допомогою SteamVR колаборація у віртуальному просторі значно пришвидшує й робить комфортним процес розроблення проєкту майбутнього об’єкта. Ознайомитися з моделлю можна як за допомогою окулярів віртуальної реальності, так і за допомогою звичайного комп’ютера або мобільного телефона, одночасно перебуваючи в моделі багатьом учасникам проєкту.

Практичні приклади використання AR і VR

Проєктування комбікормового заводу

Розглянемо проєктування комбікормового заводу як приклад застосування VR-технологій. Завдяки VR ми можемо створити віртуальну модель заводу, де учасники проєкту можуть зануритися в модель і переміщатися всіма приміщеннями, побачити розташування обладнання, оцінити зручність експлуатації й навіть протестувати різні сценарії експлуатації. Така візуалізація допомагає краще зрозуміти, як функціонуватиме об’єкт, і вчасно внести потрібні корегування.

Спільна робота над проєктом

Сучасні технології дозволяють інженерам бути на зв’язку з офісом навіть під час перебування на будівельному майданчику. Вони можуть переглядати моделі, вносити зміни й передавати їх у центральний офіс у режимі реального часу. Це забезпечує швидку реакцію на будь-які зміни та підтримання високої якості виконання робіт. Наприклад, якщо на будівельному майданчику виникають непередбачені обставини, інженер може миттєво зв’язатися з колегами в офісі, отримати консультацію та внести потрібні корегування в проєкт. Упродовж будівництва зручно проводити авторський нагляд за допомогою доповненої реальності.

Підсумкові думки

Інноваційні технології доповненої та віртуальної реальності вже сьогодні змінюють підхід до проєктування промислових об’єктів. Вони роблять процес проєктування зручнішим, точним і економічно вигідним. Застосування AR і VR у поєднанні з мобільними пристроями на базі Android та iOS, а також окулярами Meta Quest відкриває нові горизонти для розвитку проєктування, забезпечуючи високу якість і ефективність проєктів.

Запроваджуючи технології доповненої та віртуальної реальності, ми робимо великий крок уперед, не лише підвищуючи продуктивність і ефективність проєктування та будівництва, а й сприяємо стійкішому та інноваційному розвитку галузі.

ap.com.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ