Садівники знову почали притримувати яблука на складах
На відміну від 2022 року, до садівників повернулася упевненість у завтрашньому дні й бажання заробити, притримавши урожай. Українські яблука залишаються в сховищах в достатніх обсягах, але переважно ця продукція йде вже на задоволення попиту внутрішнього ринку.
Про це у ринковому огляді журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit.
Ці спостереження основані на доволі широкому асортименті свіжих плодів на внутрішньому ринку – на полицях в роздрібних мережах і на ринках й ярмарках.
«Об’єми по виробниках неоднорідні: у одних вже давно немає яблук на зберіганні, а інші ще мають тисячі тонн в холодильнику, – додає Гуржій. – Більше того, триває зростання цін на яблука в Україні. Станом на початок червня воно складає 12% відносно початку травня».
Експерт констатує: якщо на початку повномасштабного вторгнення виробники не мали повної впевненості взагалі у майбутньому своїх підприємств та просто боялися втратити продукцію і продавали її якомога швидше, то зараз знову повертається стратегія притримування товару до кінця сезону, щоб продати дорожче.
Читайте також: Європейські запаси яблук на 1% більші, ніж торік