Тваринництво

Для здоров'я кишківника поросят треба якраніше привчати до корму

Для здоров'я кишківника поросят треба якраніше привчати до корму

Відлученим поросятам дуже важливо забезпечити нормальні умови утримання, мікроклімат і якісний комбікорм. Основне завдання відлучення ‒ плавно перейти від материнського молока на соєвий протеїн.

Про це в інтерв’ю журнал The Ukrainian Farmer розповів територіальний керівник виробництва «Ґудвеллі Україна» Віктор Робейко.

«Плавність переходу забезпечує якісний соєвий концентрат: він містить мінімальну кількість інгібіторів трипсину, що зв’язують ферменти для засвоєння білка в організмі, ‒ зазначив він. ‒ Соєва макуха має вищі показники вмісту інгібіторів трипсину, тож треба грамотно балансувати рецепти кормів, щоб поросята поступово переходили від соєвого концентрату на соєву макуху. Це для нас робить незалежний консультант із Данії».

У кормах дуже важливі амінокислоти, особливо для відлучених поросят, підкреслив Віктор Робейко: через низьку кислотність шлунку вони не можуть нормально засвоювати протеїн. Та й бактерії в період відлучення можуть вільно проходити через шлунок, бо рівень соляної кислоти занизький, щоб їх знищити. Тож неперетравлений протеїн потрапляє в товстий кишківник, насичений бактеріями, ‒ вони отримують багато поживи та розмножуються. До того ж неперетравлений протеїн ще й витягує воду з організму. Все разом провокує діарею, наголосив фахівець.

«Щоб кишківник поросят був здоровим, данські фахівці радять якомога раніше привчати поросят до корму ‒ з 10-го дня, ‒ зауважив Віктор Робейко. ‒ Ми найбільшим новонародженим поросятам даємо навіть з 7-го дня. Різниця дуже помітна: коли поросята отримують корм тільки на останньому тижні біля свиноматки, багато з них навіть не пробують його. На дорощуванні вони не знають, що це, адже звикли до молока. Наївшись, мають діарею, бо комбікорм проходить транзитом через шлунково-кишковий тракт ‒ бо немає достатньої кількості ферментів для перетравлення. Тому стартувати треба якомога раніше ‒ коли поросята п’ють молоко та їдять корм».

Як повідомлялося, програму годівлі для відлучених поросят обирають залежно від стану ринку свинини.