Овочі-Ягоди-Сад

Італійський консультант порадив спростити обрізування яблунь

Італійський консультант порадив спростити обрізування яблунь

Відомий італійський консультант із вирощування яблук Алоїс Клементі вважає, що систему формування й обрізування плодоносних дерев слід максимально спрощувати, адже робітники з року в рік змінюються, освіти спеціальної не мають і в біологічні тонкощі вдаватися не будуть. 

Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Наталія Шевчук, кандидатка сільськогосподарських наук, співробітниця Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Вона зазначає, що на думку консультанта найпростішим, універсальним для усіх сортів є щорічне обрізування центрального провідника на клік і видалення в кроні всіх товстих гілок. Товстими вважаються гілки, які в нижній частині крони досягли 30% товщини стовбура, а у верхній — 50%. За таким самим принципом проріджується й обросла деревина на бічних гілках.

Для сортів, схильних до утворення довгих пагонів, наприклад Пінк Леді, фахівець рекомендує дообладнувати шпалеру столом (двома дротами, натягненими на висоті штамба по обидва боки від плодової стіни) — це не дасть плодам лягти на землю.

Читайте також: Обрізують сад сьогодні переважно пенсіонери