Овочі-Ягоди-Сад

Тепличне господарство на Харківщині змушене вирощувати «борщові» овочі та ягоди

Тепличне господарство на Харківщині змушене вирощувати «борщові» овочі та ягоди
На місці теплиць «Зміївської овочевої фабрики» висаджують лохину Фото: Суспільне Харків/Євген Гертнер

ПАТ «Зміївська овочева фабрика», що в селищі Слобожанське на Харківщині, через ракетні удари росіян протягом 2 років утратила всі свої теплиці. Підприємство, що було найбільшим виробником тепличного огірка в Україні, перепрофілювалося на вирощування овочів та ягід відкритого ґрунту.

Про це повідомляє «Суспільне Харків». 

Розбиті теплиці «Зміївської овочевої фабрики» Фото: Суспільне Харків/Євген Гертнер

Відновлювати скляні теплиці на овочевій фабриці до завершення війни не планують.

«Щоб зберегти робочі місця, ми були вимушені перепрофілюватися. Почали вирощувати овочі у відкритому ґрунті, – розповів керівник підприємства Ігор Сисенко. – У нас є прилеглі території й довкола 60 гектарів. Це теж і забезпечення роботою, і харчові продукти для жителів області та усієї України» 

До початку повномасштабної війни на «Зміївській овочевій фабриці» працювало до 400 людей, зараз – 80, під час збору врожаю задіють до 120 людей. Цього року вирощуватимуть овочі на 30 га відкритого ґрунту, на наступний – 50 га. Посіяли моркву, буряк та цибулю різних видів та сортів.  Висадять кавуни та солодкий перець. 

Також є насадження лохини, яку на Слобожанщині майже не вирощують. Урожай лохини збиратимуть у декілька етапів — з червня по серпень, реалізовувати планують в Харкові.

Частину зруйнованих теплиць на фабриці демонтували. На цьому місці теж будуть висаджувати лохину – близько 3 га.

Читайте також:Компанія з Миколаївщини експортуватиме третину овочів