Тепличне господарство на Харківщині змушене вирощувати «борщові» овочі та ягоди
ПАТ «Зміївська овочева фабрика», що в селищі Слобожанське на Харківщині, через ракетні удари росіян протягом 2 років утратила всі свої теплиці. Підприємство, що було найбільшим виробником тепличного огірка в Україні, перепрофілювалося на вирощування овочів та ягід відкритого ґрунту.
Про це повідомляє «Суспільне Харків».
Відновлювати скляні теплиці на овочевій фабриці до завершення війни не планують.
«Щоб зберегти робочі місця, ми були вимушені перепрофілюватися. Почали вирощувати овочі у відкритому ґрунті, – розповів керівник підприємства Ігор Сисенко. – У нас є прилеглі території й довкола 60 гектарів. Це теж і забезпечення роботою, і харчові продукти для жителів області та усієї України»
До початку повномасштабної війни на «Зміївській овочевій фабриці» працювало до 400 людей, зараз – 80, під час збору врожаю задіють до 120 людей. Цього року вирощуватимуть овочі на 30 га відкритого ґрунту, на наступний – 50 га. Посіяли моркву, буряк та цибулю різних видів та сортів. Висадять кавуни та солодкий перець.
Також є насадження лохини, яку на Слобожанщині майже не вирощують. Урожай лохини збиратимуть у декілька етапів — з червня по серпень, реалізовувати планують в Харкові.
Частину зруйнованих теплиць на фабриці демонтували. На цьому місці теж будуть висаджувати лохину – близько 3 га.
Читайте також:Компанія з Миколаївщини експортуватиме третину овочів