Овочі-Ягоди-Сад

Фермерка поділилася досвідом органічної сертифікації фундука

Фермерка поділилася досвідом органічної сертифікації фундука

Заявку на органічний сертифікат для вирощування фундука треба обов’язково подати до збору першого урожаю.

Таку пораду у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» дає Ніна Смирнова, засновниця ФГ “Натс’Ен’Гарден”, яка зробила саме таку помилку, подавши заявку лише у листопаді.

«Таким чином один рік ми фактично втратили, – пояснює вона. – З іншого боку, ви маєте аналізувати: якщо ви плануєте отримувати урожай на п’ятий-шостий рік, можливо вам не потрібно робити сертифікацію з першого року. Тобто зважуйте ризики та ефективність ваших рішень».

За словами фермерки, плануючи фундуковий бізнес, треба обов’язково визначити його основні можливості та виклики. Наприклад, з точки зору органічного господарювання фундук – низькоризикова культура, і це перше, що можна віднесли до можливостей.

«Однак потрібно взяти до уваги, що ми маємо певний перхідний період (для садів – три роки), який розпочинається з подачі заявки на органічний сертифікат», – резюмує Смирнова.

Читайте також: Органічним фермерам варто об’єднуватися, – фермерка