Овочі-Ягоди-Сад

Першу спаржу дають гряди з підігрівом

Першу спаржу дають гряди з підігрівом

Фермер Штеффен Гросханс із землі Баден-Вюртемберг на півдні Німеччини 2 березня зрізав перший урожай спаржі у цьому році. Таке стало можливим завдяки грядам, які підігріває тепло від біогазової установки.

Про це повідомляє Badische Neueste Nachrichten.

Родина Гросхансів вирощує спаржу на ділянці розміром трохи більше за футбольне поле. Штучне тепло дозволяє спаржі дозрівати набагато раніше, ніж в інших місцях. Тому її продають по 25 євро/кг. 

У перший день зібрали 30 кг, у пік сезону доходить до 150 кг з поля.

Підігрів землі став можливим завдяки гною від 250 дійних корів. Гній використовується для роботи біогазової установки, яка виробляє електроенергію та тепло.

Оскільки частина тепла залишилася невикористаною, у 2015 році виникла ідея використовувати його для вирощування спаржі. Тому фермер Дітер Мерварт об’єднав зусилля з фермером Гросхансом.

Щоб тепло не виходило, гряди спаржі накривають двома шарами плівки на аркових дугах.

Читайте також: У Німеччині скорочуються площі під овочами та зростає їх урожайність