Мікроорганізми з добривами значно збільшили врожайність картоплі
В Інституті сільгоспмікробіології та агропромвиробництва НААН дослідили, що мінеральні добрива, збагачених мікроорганізмами збільшили врожайність картоплі на 8-30%.
Про це йдеться у повідомленні на сторінці установи у Фейсбук.
«Дослідження проводили в умовах дрібно ділянкового польового досліду на дерново-підзолистому ґрунті за вирощування картоплі, – уточняють в інституті. – У дослідженнях використали попередньо виділені штами Bacillus sp. та 2 ізоляти. Зазначені мікроорганізми обрали для досліджень, оскільки вони характеризуються значною кількістю корисних для культурних рослин властивостей: розчиняють мінеральні фосфати, продукують фітогормони та проявляють целюлозолітичні властивості».
Зазначають, що основне завдання досліджень – встановити особливості взаємодії мікроорганізмів з поверхнею гранул мінеральних добрив.
Також досліджено ефективність біологічно модифікованих добрив при вирощуванні картоплі.
«Облік урожайності картоплі свідчить про зростання показників понад 20% при застосуванні Bacillus sp. для збагачення азофоски. За використання ізолятів урожайність культури зростала від 8 до 30%. Даним дослідженням, підтверджено перспективність застосування біологічно модифікованих мінеральних добрив при вирощуванні картоплі. Подальше вивчення цього питання матиме як теоретичне, так і вагоме практичне значення», – підсумували дослідники.
Читайте також: Насіннєва картопля європейської селекції буде в дефіциті