Гарбуз може стати суперфудом майбутнього
Гарбузи багаті основними поживними речовинами, і їх відносно легко вирощувати. Цю міцну, посухостійку рослину недооцінюють, повідомляє ВВС.
Гарбуз містить антиоксиданти, які допомагають запобігти різним формам раку. Цей поживний, але низькокалорійний, багатий водою овоч також є чудовим джерелом вітаміну А. Гарбуз також багатий на бета-каротин, вітамін С, вітамін Е, залізо та фолієву кислоту, які зміцнюють нашу імунну систему. Дослідження 2021 року, проведене Університетом Путри в Малайзії, назвало гарбуз «революційною культурою нашого часу» та додало, що він є «збалансованим джерелом їжі та краще пристосований до поганого ґрунту та погодних умов, ніж інші культури».
Крім того, гарбузи, як правило, ідеальні для вирощування в районах з дефіцитом води через їх стійкість до посухи. Враховуючи їхню стійкість і меншу толерантність до води та солі, вони є кращими рослинами для вирощування на піщаних берегах Бангладеш, наприклад. Вчені з Університету Сельчук в Туреччині намагаються вивести нові сорти гарбуза, які будуть більш посухостійкими.
Було виявлено, що гарбузи не тільки придатні для вирощування в місцях з дефіцитом води, але також вважаються корисними для ґрунту, на якому вони ростуть. Вони мають здатність зменшувати ерозію, фіксувати атмосферний азот і зменшувати вимивання азоту, а також покращувати якість ґрунту.
Читайте також: Польща стала європейським лідером вирощування гарбузів