Овочі-Ягоди-Сад

У листопаді собівартість бограча зросла

У листопаді собівартість бограча зросла

Порівняно з жовтнем, у листопаді продукти, необхідні для приготування традиційного закарпатського бограча подорожчали на 11,4%.

Про це повідомляють у Карпатському центрі полінгових досліджень. 

Дослідники цього центру оцінювали купівельну спроможність жителів Закарпаття за допомогою «Бограч-index». Дослідження показало, якщо за жовтень 2023 року на родину з п’яти людей для приготування бограча потрібно було витратити 605 гривень, то у листопаді 2023 року різниця цін склала 69 гривень –  і загальна вартість продукції за «Бограч-index» – 674,50 грн., тобто зміна цін відбулася на 11,4%.

«Бограч-index» — це винахід Карпатського центр полінгових досліджень, який визначає, скільки коштує популярний закарпатський бограч-гуяш у відповідності до щомісячних змін в економіці. Щомісячний «Бограч-index» найнаочніше оцінює купівельну спроможність жителів Закарпаття завдяки двом причинам: бограч-гуяш готують у всіх регіонах краю, а сам бограч-гуяш містить достатню кількість продовольчих компонентів (борошно, м’ясо, овочі, воду, спеції), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства.

Читайте також: Овочі – серед лідерів подорожчання