Якісного українського винограду поменшало
На полицях українських супермаркетів зменшилася частка вітчизняного винограду.
Такими спостереженнями ділиться в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» Михайло Павлівський, засновник фермерського господарства «Павлівське» (Херсонська область), яке зараз знаходиться у районі бойових дій. Сам фермер тимчасово переїхав до Одеси.
«Наприклад, ми працювали з «Метро», і у нас там була своя полиця, а зараз, я дивлюсь, і на ній все більше Європа лежить – сорти Ред Глоуб, Мускат Італія, Вікторія, переважно італійська продукція, – розповів Павлівський. – Тому, що «Метро» наш виноград не візьмуть – адже українські виробники у більшості економлять на якості».
До того ж впала купівельна спроможність українців, додає фермер, і населення купує менш якісний виноград на базарі, де його можна придбати за 30-50 грн/кг.
«Хоча ще вистачає спроможних людей, які по базарах не ходять. Залишається єдине – конкурувати якістю. Але імпортний виноград для споживача – не дуже добра альтернатива, його обробляють фумігантами – без акту фумігації експортери не приймуть на корабель або літак», – пояснює Михайло Павлівський.
На його думку, щоб виробляти якісний виноград, треба мати досвід та запас коштів, щоб брати якісні ЗЗР і працювати з маркетами, а у останніх ще треба заслужити довіру.
Читайте також: Попит на столовий виноград зберігається, ціна може знижуватися