Овочі-Ягоди-Сад

Агроном самотужки обрізає 70 га фундуку

Агроном самотужки обрізає 70 га фундуку

Перші два роки при формуванні фундука на кущ, обрізка майже не потрібна.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів головний агроном фундукового саду холдингу «Галс Агро» Євген Лайтер. Господарство вирощує сорти групи Ферреро за італійською технологією.

Щодо рослин на стовбурі обрізка першого року – це зріз на 80 см та боротьба з паростками протягом сезону, продовжує агроном. На другий рік обрізка мінімальна: якщо якісний саджанець, потрібно зробити 3-4 зрізи. Третій рік: додається розведення догори.

«Четвертий рік – найскладніший, і потребує певну кількість фахових спеціалістів, – каже Лайтер. – Тому ми садимо сад чергами, і розподіляємо навантаження робочої сили на обрізуванні».

У цьому році господарство робило обрізку з початку лютого. За словами Євгена Лайтера, він самотужки може пройти 70 га саду. Паростки він видаляє звичайним десикантом, великі пагони – вручну.

«Італійці пропонували нам механізувати цей процес, проте ми поки що справляємось власними силами. Найняти фахових обрізувачів сьогодні складно та затратно», –  резюмує агроном.

Читайте також: Формування фундука збільшує врожайність плантації удвічі