Овочі-Ягоди-Сад

Українські фундуківники садили не ті сорти, – виробник

Українські фундуківники садили не ті сорти, – виробник

Сорти фундука європейської селекції Галле, Косфорд, Каталонський, Барселонський, Трапезунд та інші, які масово закладали українські садівники 7-8 років тому, не влаштовують сучасну європейську кондитерську промисловість, зокрема, у найбільшій країні -виробнику – Італії.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник української садівничої компанії Filbert Максим Шейко.

«У 2015 році ми заклали ці сорти, а вже через рік зрозуміли, що припустилися великої стратегічної помилки. Потрібно було орієнтуватись суто на італійські сорти, про які в Україні тоді мало хто знав»,  – сказав він.

У сортів італійської селекції – Тонда ді Джиффоні, Тонда Романо, Мортарелла, Ноккіоне, Бігліні, Тонда Джентіле Делле Ланге кращі смакові якості, більш висока маслянистість, вони набагато краще бланшуються, пояснив виробник.

«Виходить 90-95% очищеного від шкірки горіха, а у Каталонського, Барселонського та подібних – 50-60%, максимум – 70%, – зауважив Шейко. – Це не влаштовує кондитерську промисловість – звужується асортимент кінцевих продуктів, в яких його можна використовувати. Відповідно, у таких горіхів падає ціна мінімум на 20%».

Читайте також: На закладання ягідників та садів на Львівщині погодили гранти на 57 млн грн