Невисоку ціну на цибулю професіонали переживуть нормально, – фермер
Фермер Вадим Кричковський, підприємство якого «Органік Д» вирощує 55 га цибулі, 30 га моркви, 10 га столових буряків та кілька гектарів капусти для місцевих клієнтів, вважає зниження ціни овочів, та зокрема ріпчастої цибулі – явищем закономірним і тимчасовим. Професійні фермери намагатимуться зберегти продукцію, яка подорожчає з листопада.
Про це він написав у своїй колонці на AgroTimes.
«Те, що ціна на цибулю в серпні-вересні, а можливо, і в жовтні, буде невисокою, цілком очікувано, – зазначив фермер. – Цибулю в серпні збирали активно, погода була сприятливою. У другій декаді серпня мінімальна гуртова ціна на цей овоч становила 8 грн/кг, максимальна — 14 грн/кг залежно від якості товару й вибагливості клієнтів».
Він додав, що загалом цього року врожай цибулі непоганий, однак якість овочу дуже неоднорідна.
«У багатьох фермерів, особливо початківців, цибуля не буде лежкою, тож вони збуватимуть її якнайшвидше. Крім того, у більшості новачків немає обладнання для зберігання», – зауважив Вадим Кричковський.
Він припустив, що частину товару йому теж доведеться продати за низькою ціною, адже оборотні кошти потрібні постійно.
«Утім, ті, хто мають потужності для зберігання, чекатимуть підвищення ціни. Тож у цілому професійні гравці ринку мають відпрацювати сезон нормально», – припустив виробник.
Читайте також: Фермери почали говорити про перевиробництво цибулі