Агрономія

Науковці нагадують про важливість післяжнивних робіт на полі

Науковці нагадують про важливість післяжнивних робіт на полі

Жнива ранніх культур у багатьох регіонах затримуються через дощі. Це може спричинити не лише зниження врожайності, а й якості сформованого зерна, тому що відбувається обернений процес при перестої зернових на корені через активізацію фізіологічних процесів. Посіви, що за технологією вирощувалися на продовольчі цілі, переходять у категорію фуражного зерна, а це, безумовно, знижує вартість продукції.

Про це нагадують науковці НААН в щотижневій аналітичній довідці щодо агрокліматичних умов та фітосанітарного стану сільгоспкультур.  

Фахівці зазначають, що одразу після збирання зернових необхідно здійснити такі важливі сільськогосподарські роботи, як лущення стерні, підготовка ґрунту, сівба сидеральних культур, заробка побічної продукції попередників. Від цього значною мірою залежатиме формування посівів 2024 року.

Загортання післяжнивних решток і соломи зернових з додаванням компенсаційної дози азоту забезпечує:

  • посилення біологічної і ферментативної активності;
  • збагачення ґрунту амінокислотами, вітамінами та іншими біологічно активними речовинами;
  • поліпшення аерації та поживного режиму ґрунту;
  • збільшення кількості целюлозорозкладаючої мікрофлори;
  • поліпшення структури ґрунту.

Компенсаційна доза азоту становить 9-10 кг на 1 т соломи, оскільки співвідношення вуглецю (С) та азоту (N) є у соломистих рештках 70-90:1, а для нормального проходження мікробіологічних процесів потрібно його утримати на рівні С:N – 20-30:1.

Також використовують деструктори рослинних решток (стерні), які заселяють ґрунт корисними мікроорганізмами, нейтралізують фітотоксини і поліпшують біологічну активність ґрунту.

Особливо необхідно нагадати про шкоду спалювання соломи, зокрема підвищення температури на поверхні ґрунту до 360 0С, на глибині 5 см ‒ 50 0С (навіть за температури 40 0С гине мікробіота), вигорання гумусу, інтенсивне висушування ґрунту на глибині до 10 см, зменшення водопроникності, загибель типових мікроорганізмів. Нормальне його біологічне функціонування за таких умов відновлюється через 2-3 місяці.

Нагадаємо, сівба озимого ріпаку вже стартувала в «Контінентал Фармерз Груп».