Професорка порекомендувала суперзимостійку яблуню для аматорського саду
Для вирощування в аматорському саді Тетяна Кондратенко, докторка сільськогосподарських наук, професорка Інституту садівництва НААН порекомендувала суперзимостійкий сорт яблуні Антонівка кам’яничка.
Про це вона пише в статті в журналі «Садівництво по-українськи».
Вчена зазначає, що Антонівка кам’яничка – пізньоосінній сорт, який, за припущенням В. Л. Симиренка (1995), є самостійним сортом, що наприкінці XIX століття мав успішне поширення по Україні з Чернігівської губернії.
«Дерево сильноросле із широкоокруглою середньозагущеною кроною, відзначається високою морозо- (до –37 °С) – та зимостійкістю, полігенно зумовленою високою стійкістю проти збудників парші, борошнистої роси, а також середньою – проти плодової гнилі, – описує Тетяна Кондратенко. – Цвіте в середньоранні строки, рясно, дружно. Від запилення пилком поширених пізньоосінніх і зимових сортів (Аскольда, Ренет Симиренка, Амулет, Теремок, Скіфське золото, Чемпіон) зав’язує 8–25% плодів, які часто парами рівномірно розташовуються по всьому обсягу крони й міцно тримаються плодових утворень».
Вона зауважує що на середньорослій підщепі рослини вступають у плодоношення в чотирирічному віці. 10–12-річні дерева родять щедро (80–120 кг/дер.), але із сильною періодичністю. Яблука середнього та вище від середнього розміру (140– 160 г), одномірні, округло-циліндричної форми зі згладженими ребрами у верхній частині, зеленувато-світло-жовті, із середнім сизим нальотом, інколи з рожевуватим рум’янцем на сонячному боці. М’якуш від зеленувато-білого до жовтувато-білого, середньої зернистості, щільний, соковитий, ароматний, солодко-кислий (7,0 балів). Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, гладенька, слабо масляниста. За хімічним складом яблука подібні до Антонівки звичайної.
На Поліссі та в Лісостепу знімальна стиглість Антонівки кам’янички припадає на середину вересня. У прохолодному домашньому сховищі за 1–2 тижні плоди досягають споживчої стиглості, після чого зберігаються 3–4 тижні. Транспортабельність яблук висока. Використовують їх як свіжими, так і на всі види домашньої переробки: сушіння, мочіння, приготування соків, пюре, пастили, варення, мармеладу, виноматеріалів.
Читайте також: Дослідниця назвала кращі аматорські сорти яблунь