Яблуня шведської селекції стійка до хвороб та морозів
Сільвія — літній сорт шведської селекції. Його дерева середньорослі з компактною овальною кроною, мають високу морозо- і зимостійкість, середньою стійкістю проти збудників поширених грибних хвороб, скороплідність, високу врожайність, щорічне плодоношення; останнє відбувається внаслідок природної здатності рослин сорту скидати зайву зав’язь протягом 2–3 тижнів після закінчення цвітіння.
Про це в своїй статті для садівників-аматорів у журналі «Садівництво по-українськи» пише Тетяна Кондратенко, докторка сільськогосподарських наук, професорка Інститут садівництва НААН.
Вона уточнює, що врожайність 9–10-річних дерев на середньорослій підщепі становить 18–25 кг. Яблука — середніх і вище від середніх розмірів (120–160 г), одномірні, подовжені округло-конічні, слаборебристі, зеленувато-світло-жовті зі слабким рожевуватим розмитим рум’янцем на сонячному боці та із сизим нальотом середньої інтенсивності. М’якуш світло-кремовий, щільний, середньозернистий, соковитий, доброго кисло-солодкого смаку (7,4–7,8 бала), ароматний. Шкірочка середньої товщини та щільності, гладенька, слабомасляниста.
Зазначається, що у плодах міститься 11–14% сухих розчинних речовин, 7,5–11,5% цукрів, до 1% титрованих кислот, 0,7% пектинів і 6–8 мг/100 г сирої маси вітаміну С. Яблука достигають дружно, наприкінці липня — на початку серпня; в холодильнику зберігаються 2–3 тижні. Використовуються переважно свіжими.
Читайте також: Професорка порекомендувала ранній сорт яблук для садівників-аматорів