Тваринництво

Корова значно краще почувається за холоду, ніж у спеку

Корова значно краще почувається за холоду, ніж у спеку

Корова – тварина льодовикового періоду, вона набагато краще почувається за холоду, ніж за спеки. Перегрівання негативно позначається на її здоров’ї та продуктивності, пише журнал The Ukrainian Farmer.

За теплового стресу руйнуються ворсинки кишківника корови, виникає некроз, підвищується проникність стінки кишківника і він втрачає здатність повноцінно функціонувати. Це призводить до того, що у ШКТ потрапляють патогенні мікроорганізми і починають розмножуватися.

Через тепловий стрес організм корови починає витрачати близько 2 кг чистої глюкози на боротьбу з його наслідками замість того, щоб спрямовувати її на виробництво молока. Тобто організм акумулює всі сили на відновлення, а не на продуктивність.

Регулюючи температуру в приміщенні, насамперед слід виходити з потреб корів, бо температурний рівень, який люди відчувають як комфортний, для тварин може бути вже критичним. Тому в налаштуванні вентиляції у тваринницькому приміщенні важливо керуватися показниками приладів, а не власними відчуттями.

Температура навколишнього середовища напряму впливає на ефективність засвоєння коровами поживних речовин із корму. Ідеальною для комфорту корів є температура від -5 °С до +16 °С.  

Як повідомлялося, за теплового стресу корови менше відпочивають.