Овочі-Ягоди-Сад

Спеціалістка розповіла, які сорти яблунь довелося корчувати

Спеціалістка розповіла, які сорти яблунь довелося корчувати

Пошкодження весняними заморозками, ураження паршею, нерівномірне забарвлення, низька врожайність та цінність продукції стали причинами для того, щоб позбавитися того чи іншого сорту яблунь в господарстві.

Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповіла Марія Кисляченко, агроном компанії «Аграна Фрут Лука» (Вінницька область). 

«Джонаголд сильно пошкоджували весняні заморозки, внаслідок чого сорт втрачав товарність. До того ж цей сорт є надійним джерелом розвитку парші. Ред Джонапринц не мав характерного забарвлення: він з одного боку був червоним, з іншого — зелений. А споживач сьогодні хоче щось «інстаграмне», ідеальне або новеньке. Айдаред на 106-й підщепі через схему садіння та відсутність зрошення мав стабільно низьку врожайність. Топаз, хоча багато вважає його смачним сортом, мав багато випадів через вимерзання, через що й не дотягував урожайність. Адже точкою беззбитковості для нашого підприємства є 50 т/га і з товарністю вище ніж 90%», – навела аргументи спеціалістка.   

Вона також зазначила, що в господарстві вирощували ресорти для перероблення, тому і були збитковими. 

«Ми досі нічого не заробили на продукції для перероблення. Компанія не могла дозволити собі витрачати стільки коштів на ЗЗР для промислового сорту, – зазначила Марія Кисляченко. – У результаті отримали сад 55 га, який став розплідником хвороб та шкідників для інших ділянок. Це справжнє замкнуте коло, адже захист решти садів нам доводилося проводити ще інтенсивніше».

Читайте також: Вінницькі яблучники замінюють сортовий склад з прицілом на експорт