Фермер поділився досвідом підготовки до збору яблук
У «Молодіжній аграрній спілці» (Чернівецька обл.) підготовка до збирання яблук ділиться на кілька етапів: аналіз обсягу роботи, визначення ресурсів для збирання та підготовка персоналу, поділився директор підприємства Віталій Нігалатійі.
Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
1. Аналітика обсягу роботи:
• яку кількість гектарів треба зібрати;
• планований урожай з одного гектара;
• кількість часу, яка потрібна на збирання того чи іншого сорту;
• планування зберігання і збуту.
2. Визначення ресурсів для збирання:
• Технічний ресурс: яким транспортом доставляти людей у господарство, техніка в саду — трактори та причіпні механізми, техніка, яка працює на фруктосховищі (розвантажувальні механізми), до того ж треба врахувати кількість тари.
• Фінансовий ресурс — найголовніший: нам треба розуміти, скільки треба акумулювати грошей на заробітну плату.
• Людський ресурс: скільки персоналу потрібно для збирання. Людський ресурс не менш важливий, ніж фінансовий. Ваша команда має бути мотивована, навчена та з хорошою заробітною платою.
3. Підготовка персоналу:
• визначаємо менеджера проєкту. Випереджаю питання: чому це не агроном? Бо агроном не може все проконтролювати: логістику працівників, всі етапи в саду та на сховищі;
• визначаємо бригадирів: 10‒12 людей;
• формуємо 10‒12 бригад по 10 працівників;
• збираємо 10 трактористів та 4 контролери.
Читайте також: Збирання яблук контролюють ID-мітками