Садівник поділився простим рецептом боротьби із заморозками
Фермерське господарство «Еко-Ягода» (Львівська область) з приморозками у кісточковому саду бореться за допомогою 300-літрових сталевих бочок з подрібненими обрізками гілок, які горять кілька годин і підтримують температуру +0,50С в саду при заморозках до мінус 60С.
Про це інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів керівник господарства Мирослав Стельмащук.
Наприклад, у міжряддях абрикосового саду розташовуються 90 таких бочок на 3 га. Всі гілки від обрізки подрібнюються, змішуються з тирсою та набиваються у бочки. Попередньо знизу кожної бочки прорізуються отвори, через які запалюється деревина. Бочка починає розгорятись опівночі, та до 5-6 ранку, коли найдужчі приморозки, жар набуває максимальної сили.
«Ефект величезний, і урожай зберігає досить-досить ефективно, – сказав Любомир Стельмащук. – За межами саду – мінус 6 градусів, а всередині – плюс 0,5 градуса. В кінцевому результаті жодна квітка не підмерзає. Для персику можна використовувати меншу кількість бочок».
За словами садівника, звичайне задимлення порівняно з бочками не дає такого ефекту.
Читайте також: Нічні заморозки очікуються у північних та західних областях