Овочі-Ягоди-Сад

Тільки сучасні сорти черешні дають прибуток, – фермер

Тільки сучасні сорти черешні дають прибуток, – фермер

На старих сортах черешні сьогодні практично неможливо заробити. Нові сорти менше розтріскуються і багато з них достигає пізніше, ніж традиційні, коли ціна на ці ягоди вища.

Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловив В’ячеслав Лупашко, директор СФГ «Круїз» – багатопрофільного господарства в Одеській області.

«Щоб, наприклад, досягти дуже гарної якісної черешні, потрібно, по-перше, мати сучасні сорти (не Валерій Чкалов, який розтріскується), потрібний хороший захист: 12-13 разів за сезон обприскувати», – розповів фермер.

Не треба очікувати від черешні надприбутків ще з однієї причини: її досить багато насаджено країною навіть зараз, незважаючи на те, що більша частина черешневого краю окупована. Ситуацію погіршує людський фактор – людей у країні залишилося мало: і споживачів, і робітників для збирання. На збирання врожаю, за словами Лупашка, «Круїз» скликає сезонних робітників із п’яти-шести сіл.

«У сезон дозрівання ціна на черешню слабка – не та, на якій можна заробляти, – додав він. – Але з черешнею все ж таки залишається сенс працювати – тільки потрібно мати хороші сорти, а саме – пізні. А пізні сорти черешні збігаються із нашим раннім абрикосом. Саме тому ми й акцентуємося більше на абрикосі, а не на черешні».

Читайте також: Селекціонери створюють сорти черешень без кісточок