Від чого залежить ефективність емульгатора
Для ефективної роботи в кишківнику птиці бажано застосовувати емульгатори з високим рівнем гідрофільно-ліпофільного балансу (ГЛБ). Чим більше його значення, тим сильніше зсунуто баланс у бік гідрофільних властивостей і тим краще ця речовина утворює прямі емульсії «олія у воді».
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Найвищий показник ГЛБ мають солі жовчних кислот (18 і більше) та «синтетичні» емульгатори (12-17). Це – оптимальний рівень ГЛБ для роботи в кишківнику, бо за значення 18 емульгатор починає конкурувати з солями жирних кислот, перекриваючи їх дію.
Іншим важливим показником ефективності емульгатора є розмір крапель, на які він розбиває жир. Усе більше досліджень підтверджують те, що менший розмір частинок крапель, які містять жиророзчинні біоактивні сполуки, підвищує їх поглинання у біологічних системах.
Суміш двох емульгаторів, один із яких розчиняється тільки у воді, а інший – в олії, краще емульгує жир і сприяє стабільності емульсії. Через різне співвідношення гідрофобних і гідрофільних частин молекул різного розміру відбувається особливо тверде зміцнення в обох фазах.
Як повідомлялося, деякі емульгатори впливають на засвоєння несучками лінолевої кислоти.