Тваринництво

У лютому почали зростати ціни на живець ВРХ

У лютому 2023 року в Україні активно зростали ціни на живець великої рогатої худоби. Так, з нового року закупівельні ціни на бичків понад 400 кг додали 8%, на корів – 10%. Залежно від регіону, вони відповідно сягають 58-62 грн/кг та 49-54 грн/кг (із ПДВ).

Про це повідомили в УКАБ.

Це – друга хвиля зміцнення цін від початку повномасштабної війни, коли весною 2022 року закупівельні ціни на живець ВРХ просіли майже на 30-40% і трималися до серпня. Оскільки виробництво яловичини переважно експортно орієнтована галузь, то блокування портів завдало їй сильного удару. 

Перше зростання цін відбулося на початку осені минулого року, оскільки вже були налагоджені довоєнні обсяги експорту, поступово збільшувався попит і активізувався ринок. Також на вартість продукції впливають макрофінансові показники (рівень інфляції). Наразі ціни зростають завдяки таким чинникам:

– активізація експорту. У січні обсяги поставок яловичини за кордон були довоєнними і поступово збільшувалися в лютому. Також активізувався експорт живої ВРХ;

– притримання тварин у господарствах перед посівною. У деяких регіонах виробники спеціально не відправляють тварин на забій, а чекають весняної посівної, щоб відразу перекрити витрати;

– поступове скорочення поголів’я. Насамперед це спричинено війною. До того ж непроста макроекономічна ситуація в агросекторі позначилася й на роботі підприємств і домогосподарств, де ВРХ усе частіше відправляють на реалізацію через фінансову неспроможність утримувати її.