Агрономія

Як дощові черв’яки впливають на кількість поживних елементів у ґрунті, – досвід

За регулярної сівби сидератів і зменшення глибини обробітку в ґрунті зростає кількість дощових черв’яків. А вони в свою чергу сприяють збільшенню концентрації поживних елементів у ґрунті. У цьому на власному досвіді переконалися в господарстві «Бауер-плюс» на Волині.  

Про це розповів голова господарства Віталій Рудченко в ході Всеукраїнського практичного форуму «ДЕНЬ АГРОНОМА. Виростити без міндобрив: реально чи ні?».

«При застосуванні зелених покривних культур ми відмічаємо накопичення дощових черв’яків, які нам дзволяють мікробіологічні властивості й природу ґрунту використовувати в нашому господарюванні, щоб зменшити викосритання хімічних добрив. За нас тепер працюють дощові черв’яки. Завдяки ним у грунті зростає кількість поживних елементів», – зазначив аграрій.   

Так, наявність черв’яків у ґрунті змінює концентрацію поживних речовин:

  • обмінного азоту – у 5 разів більше;
  • обмінного фосфору – у 7 разів більше;
  • обмінного калію – в 11 разів більше;
  • обмінного магнію – в 2 рази більше;
  • обмінного кальцію – в 1,5 раза більше.

В залежності від обробітку грунту їх об’єм змінюється:

  • 1,4 кг/м2/рік – при оранці;
  • 11,1 кг/м2/рік – за прямого посіву.

«Для того, щоб збільшити кількість дощових червяків, ми повинні давати їм органічне харчування (корені і надземну масу рослин). Тобто ми повинні сіяти покривні культури, щоб харчувати нашого головного помічника, який розрихлює і структурує ґрунт», – додав Віталій Радченко.

Раніше повідомлялося, як ФГ «Бауер-плюс» на Волині бореться з ерозією ґрунту.