Французьке вино пропонують переробляти на пальне та деззасоби
Через кризу перевиробництва вина у Франції частину виноградників хочуть вирубати, а вино використовувати у випуску парфумерії та палива. Винороби – за, влада вагається.
Про це повідомляє DW.
З погляду об’єднань виноградарів, у Франції випускають дуже багато вина, особливо червоного. Хоча найпрестижніші сорти все ще добре продаються за ціною кілька сотень євро за пляшку заможним покупцям, у середньому та нижньому сегментах виноградарі скаржаться на сильний тиск на ціни.
Крім того, продаж червоного вина в супермаркетах, на які припадає добра половина загального обсягу продажів, знижуються вже багато років. 2022 року падіння виявилося особливо різким – 15%, на що, ймовірно, вплинула і висока інфляція. За оцінками CIVB, у найближчі десять років споживання червоного вина у Франції може скоротитись ще на 60% через зміни у культурі споживання – відмову від щоденного алкоголю за обіднім столом.
Разом із Європейським Союзом Франція погодилася виділити виноградарям до 160 млн євро у рамках кампанії з дистиляції вина. Ці гроші мають компенсувати їм продаж 2,5 млн гектолітрів вина, переважно червоного, винокурням. Таким чином, з ринку має зникнути до ⅔ нинішніх його надлишкових обсягів.
Дистильований спирт далі може бути використаний у виробництві парфумерії, дезінфікуючих засобів або навіть як паливо на основі біоетанолу.
Нагадаємо, під час локдаунів через пандемію коронавірусу у 2020 році французьке міністерство сільського господарства погодило перегонку близько 2 млн гектолітрів вина – майже 5% його загального річного виробництва в країні. Залежно від походження винограду влада платила тоді виноградарям від 58 до 78 євро за гектолітр.
Читайте також: Rozetka хоче випускати власне вино і воду