Овочі-Ягоди-Сад

Близькість дерев-запилювачів збільшує вміст кальцію в яблуках

Близькість дерев-запилювачів збільшує вміст кальцію в яблуках

Окрім всього іншого, на вміст кальцію у плодах яблунь впливає і близькість запилювачів. Різниця може становити до 40%. Це значно впливає на якість та лежкість продукції.

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» зазначає Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).

Він наголошує, що важливою є турбота про хороше запилення і запліднення квіток. Це пояснюється тим, що зі збільшенням кількості насінин зростає вміст кальцію у яблуках і, навпаки, знижується схильність плодів до розпаду. 

«Вчені з Нової Зеландії наголошують на важливості відстані між запилювачем та деревами запилюваного сорту: спостережено, що в яблук із дерев, що розташовані за 7 м від запилювача, вміст кальцію на 40% вищий, ніж у плодів із дерев, які розташовані на відстані 43 м від запилювача. Спостережений у цих дослідженнях низький уміст кальцію спричиняв трикратне зростання частки плодів, що захворіли на гірку підшкірну плямистість під час зберігання», – зазначив Казимир Томала.

Читайте також: Запилення контролює розмір яблук та регулярність плодоношення