Точка зору

До України невигідно імпортувати свинину живою вагою

Сергій Касьянов
голова Ради директорів KSG Agro

Імпорт до України свинини живою вагою за нинішніх курсових реалій невигідний. Купувати її за кордоном за поточного фіксованого курсу долара може бути економічно доцільно за ціни не нижче 65 грн/кг живою вагою.

Отже, зараз вигідніше вирощувати свиней усередині країни.

Якщо ж ціни на живих свиней перевищать згадану цінову позначку, може стати реальністю ситуація кількох попередніх років, коли українські м’ясокомбінати переробляли переважно імпортне сире м’ясо.

Конкуренція виробників суттєво ослабла через зупинення роботи багатьох підприємств свинарської галузі в Донецькій і Харківській областях внаслідок воєнної агресії. Через скорочення пропозиції зріс попит на свиней, а внаслідок невигідності імпорту виробляти свинину в Україні стало привабливіше.

Однак вітчизняним виробникам свинини дуже складно конкурувати з європейськими свиногосподарствами. Адже ті отримують відповідні дотації з бюджету Євросоюзу, тоді як в Україні тваринники позбавлені держпідтримки.
Доступ на ринок ЄС нелегкий, тому що там значно жорсткіші стандарти якості, складніша логістика і дуже складна сертифікація продукції. Усе це вимагає великих зусиль від українських виробників.

Але на мою думку, дуже добре, що двері в ЄС відчинені – треба бути підготовленими, щоб туди увійти. Також потрібно, щоб уряд працював із нашими виробниками і переробниками, підтримуючи їх, не зважаючи на війну.