Кальцій поліпшує якість та лежкість яблук
Насичення яблунь кальцієм запобігає розвитку хвороб зберігання.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» зазначає Казимир Томала, д-р с.-г. наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).
Дослідник зауважу, що серед чинників, що впливають на вміст кальцію в яблуках та виникнення хвороб зберігання, важливе значення має інтенсивність урожаю та розмір плодів. Яблука з дерев, що слабко плодоносять, характеризуються нижчим умістом кальцію, ніж із дерев, що плодоносять активно. З одного боку, це явище можна пояснити більшими розмірами плодів і виникненням так званого ефекту розбавлення, а з другого — конкуренцією за кальцій між пагонами і зав’язями.
«Щоб яблука у сховищі не псувалися, під час зростання їх слід наситити кальцієм, подбати про добре запилення і запліднення квіток, а під час зберігання обрати правильний уміст атмосфери», – радить Казимир Томала.
Читайте також: Влітку яблуні треба давати більше кальцію