Овочі-Ягоди-Сад

Небувалі морози знищили врожай в теплицях півдня Казахстану

Небувалі морози знищили врожай в теплицях півдня Казахстану

У Шимкенті та Туркестанській області Казахстану за морозів мінус 20 градусів, яких не було 10 років, масово загинули врожаї ранніх редису, огірків, томатів і капусти. Тепличники також скаржаться на нестачу та погану якість вугілля, яке не могло нагріти теплиць.

Про це повідомляє Otyrar.

Також великої шкоди завдав і сніг, під вагою якого ламалися плівкові теплиці.

«Вугілля не дає нормального жару. Ми просто не можемо нагріти теплиці до потрібної температури. Тому врожай загинув», – сказав  помічник керівника теплиці Серік Мустафаєв.

Підприємцям нема чим закривати кредити, які вони взяли на розвиток бізнесу. І така проблема у десятків власників теплиць не лише у Шимкенті, а й у Туркестанській області. 

«Один тепличний фермер, наприклад,утримує  приблизно 45 осіб, роботу дає, зарплату дає. Якщо, наприклад, одна з теплиць не працюватиме, то 50 осіб без роботи будуть. І на продовольство погано позначиться, дорожчатиме», – зазначив Кайрат Салибек голова «Союзу фермерів» Сариагаського району.

Деякі фермери бояться садити овочі, щоб у випадку нестачі вугілля не піти в мінус. І чекають поки що на півдні потеплішає, щоб висадити розсаду. Тому врожай південних овочів, кажуть фахівці, цього року, напевно, буде пізній.

Читайте також: Тепличний сектор, найімовірніше, продовжуватиме скорочуватися