Поширення трихінел серед курей мало вивчене
Концентрація птиці на обмежених площах, технологічні зв’язки між ланками в господарствах, міжгосподарські зв’язки, недотримання в окремих випадках умов карантинування провокують низку інвазійних хвороб у птиці, зокрема трихінельоз.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Поширення трихінел серед курей – проблема хоча й не нова, проте маловивчена. Встановлено випадки захворювання людей на трихінельоз через вживання в їжу м’яса птиці, яку вирощували і на приватному подвір’ї, і в промислових комплексах. Наявність і ураження поголів’я курей трихінелами встановлено і підтверджено лабораторними дослідженнями під час проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
Основна небезпека для людей – це відсутність характерних клінічних ознак трихінельозу у птиці. Не розроблена прижиттєва і післязабійна діагностика, немає регламентуючих і розпорядних документів на дослідження м’яса свійської та промислової птиці задля виключення збудника трихінельозу, особливо в районах, визнаних природно неблагополучними щодо цього захворювання.
Нагадаємо, гризуни – найголовніші розповсюджувачі трихінельозної інвазії.