Тваринництво

Додавання з першого дня вирощування птиці певних мікроелементів сприяє покращенню здоров’я несучок

Доповнення раціонів

Доповнення раціонів

Додавання з першого дня вирощування птиці певних мікроелементів сприяє покращенню здоров’я несучок, міцності скелета та якості яєчної шкаралупи. 

Сучасна курка-несучка має життєвий цикл близько 100 тижнів, і за цей час очікують, що вона знесе близько 500 яєць з міцною яєчною шкаралупою. Щоб досягти цієї мети, виробники яєць повинні переконатися, що кури-несучки мають міцне загальне здоров’я та здорову скелетну систему. 

СТАН ЗДОРОВ’Я 

Курка-несучка з міцним здоров’ям матиме хороший загальний стан та високу імунокомпетентність. Вона швидше одужуватиме після хвороб, відновлюватиметься після стресів, що важливо з огляду на те, що її організм витрачатиме життєву енергію на зростання та виробництво яєць протягом усього життя. Закладання основ для здорової птиці особливо важливо на ранньому етапі її життя за впровадження програми вакцинації. Залежно від регіону, де розташовано господарство, птиця може загалом отримати до 10 видів вакцин. Щоб організм курки адекватно реагував на вакцинацію, її імунна система повинна бути міцною. Без належної імунної відповіді в організмі птиці не зможуть вироблятися необхідні антитіла для захисту від хвороб. 

МІЦНЕ ЗДОРОВ’Я СКЕЛЕТА ТА КІНЦІВОК 

Створення міцного скелета та мозкової кістки на ранньому етапі життя курчати має вирішальне значення для курей-несучок з двох причин. Якщо у віці 15 тижнів у птиці буде недостатньо сформована кісткова маса, у неї можуть виникати переломи на етапі яйцекладки, що негативно впливатиме на загальний стан здоров’я. Інша причина полягає в тому, що здоров’я скелета безпосередньо пов’язано з якістю яєчної шкаралупи. Кальцій з кісток курки відкладається в яєчній шкаралупі, тому, якщо скелет птиці не міцний, її яєчна шкаралупа також буде низької якості. 

СТАБІЛЬНІСТЬ НА ЕТАПІ ЯЙЦЕКЛАДКИ 

Тривалість несучості безпосередньо впливає на рентабельність яєчного виробництва. Більш важливим, ніж досягнення очікуваного піка продуктивності для кожної генетичної лінії, є підтримання максимального рівня продуктивності  птиці протягом декількох тижнів. При цьому завдання для виробників полягає в тому, щоб підтримувати максимальне виробництво протягом кількох тижнів, одночасно зберігаючи чудову якість яєчної шкаралупи. Покращуючи стан здоров’я курей, зокрема і міцність скелета, ми можемо покращити показники несучості та гарантувати, що птиця зможе досягнути свого найвищого потенціалу продуктивності й буде продуктивною протягом усього її життєвого циклу, виробляючи більше високоякісних яєць. 

НОВІ ВИКЛИКИ ДЛЯ ВИРОБНИКІВ КУРЯЧИХ ЯЄЦЬ 

Тенденції, що складаються у галузі виробництва курячого яйця та наявні вимоги споживачів, зробили досягнення ідеальних характеристик для несучок ще більш важливим, хоча і більш складним. Розгляньмо кілька тенденцій, які змінили спосіб утримання і вирощування несучок. 

Системи без клітин 

Сучасні споживачі курячих яєць і м’яса птиці більше, ніж будь-коли раніше, стурбовані добробутом тварин. Як наслідок, ринок яєць, отриманих від птиці, що утримували без кліток, зростає. Використання кліткового обладнання для отримання яєць вже заборонено в Європейському Союзі, а також скорочується використання кліток у Сполучених Штатах. 

Це створило нові виклики для виробників курячих яєць. У безклітинних системах утримання кури пересуваються набагато більше, ніж у клітинних системах, що підвищує їхню схильність до переломів тазових кінцівок і робить здоров’я скелета та кінцівок вразливішим. Крім того, у безклітинних системах утримання важче контролювати навколишнє середовище птиці. До того ж стадо зазвичай вирощують без антибіотиків. Ці чинники можуть зробити птицю сприйнятливішою до бактеріальних і вірусних інфекцій. 

Збагачені яйця 

Споживачі яєць сьогодні очікують ще більше користі для здоров’я. Це призвело до зростання ринку яєць, збагачених мікроелементами. Додавання до корму для курей Zinpro Performance Minerals® збільшує швидкість переміщення мікроелементів, таких як цинк, залізо та селен, у яєчний жовток і білок. Це робить ці яйця доступним джерелом цих мінералів для споживача. Ефективні мікроелементи допомагають птиці досягти ідеальних характеристик. 

Доповнення раціонів Zinpro Performance Minerals® з першого дня є однією з найперспективніших стратегій для покращення міцності та здоров’я скелета курей-несучок і позитивного впливу на якість яєчної шкаралупи. 

Цинк, марганець і мідь відіграють ключову роль в імунній системі, тоді як цинк є критично важливим для розвитку епітеліального бар’єра, який допомагає захистити птицю від бактеріальних і вірусних інфекцій. Ці ж три мікроелементи необхідні для правильного розвитку кісток. Цілісність епітелію має важливе значення, адже він є першою лінією захисту проти бактеріального хондронекрозу і остеомієліту, гарантує безпеку харчових продуктів та імуномодуляцію. 

Нещодавно проведене дослідження, коли курчатам яєчних кросів додавали у раціон цинк, марганець і мідь з Availa® ZMC з одноденного віку, показало, що ці курчата мали кращу однорідність і депонували вищі рівні цинку, марганцю, міді, кальцію та фосфору через п’ять тижнів вирощування, ніж та птиця, яку годували лише неорганічними мікроелементами. Птиця, яку годували Availa ZMC, також мала більший показник міцності кісток у віці 15 і 93 тижнів, що призвело до збільшення товщини яєчної шкаралупи на 0,34 мм, коли курям було 93 тижні. 

Доктор Альба Пожежник, Zinpro Corporation
Михайло Коваль, директор, ТОВ «Зінпро Україна»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ