Експерт попередив про банкрутство частини виробників лохини
На думку Віктора Фарафонова, консультанта з ягідництва, значне розширення плантацій лохини в Україні останнім часом не призведе до обвального зниження цін на продукцію. Але висока собівартість при високій конкуренції може призвести до банкрутства частини виробників.
Про це він написав у своїй колонці на AgroTimes.
За словами Віктора Фарафонова, ціна на ягоду тримається на прийнятному рівні. І в подальшому вона не катастрофічно не обвалиться.
«Така ситуація обумовлюється високою собівартістю вирощування ягоди. До 80% її собівартості складає ручна праця зі збирання», – пояснив експерт.
Проте він припускає, що з часом на ринку все ж може з’явитися більше дешевої лохини. Це дасть змогу багатьом українцям наїстися лохини.
«Низькі ціни не обвалять повністю ринок, проте деякі виробники не витримають економічно», – спрогнозував консультант.
У подальшому, на його думку, буде менше бажаючих зайнятися цим бізнесом.
«Бо ризики тут великі: для того, щоб посадити плантацію лохини на крапельному зрошенні, треба вкласти $15-20 тис/га. Росте вартість збирання, упаковки та логістики. До того ж в Україні можна вирощувати невеликий асортимент морозостійких сортів. Сучасна селекція спрямована покращення смаку ягоди, для чого додають гени південних сортів, які не витримують нашого клімату.
Росте конкуренція. Україну потіснили в Європі на ринку ранньої липневої продукції», – обґрунтував Віктор Фарафонов.
Читайте також: Найбільше грантів на сади отримало Закарпаття