На надої дуже сильно впливає стан копит корови
СТОВ «Перемога» (Черкаська область) вдалося підвищити надої завдяки низці деталей.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор СТОВ «Перемога» Дмитро Соломаха.
«Рік тому, коли я став директором, надої на фермі були менше за 22 л на добу на корову, – зазначив він. – Ми запросили до співпраці спеціалістів Асоціації виробників молока (АВМ), вони розробили раціони з огляду на потреби тварини в повноцінному харчуванні – дійної корови чи вагітної телиці, бика чи теляти – й економічної доцільності. Спільно нам вдалося вийти на 30 л».
У структурі раціону 60-70% займають власні корми: силос, сінаж злаковий і люцерновий, кукурудза, пшениця. Решта – це покупні концентрати: соєвий, соняшниковий шрот, барда кукурудзяна спиртова.
«Коли корові дати корм, вона носом підбирає смаколики, а менш цікаві інгредієнти відсуває далі, – пояснив Дмитро Соломаха. – Через пів години підходить знову й не може дотягнутися до їжі, відповідно недоїдає. Ми налагодили регулярне механічне підгортання кормів ближче до кормового столу, запровадили дворазове роздавання кормів, адже свіже краще смакує. Як результат – на пів літра підвищилися надої».
За його словами, коровам цікаво, коли їздить трактор, що новенького привіз корморозкидач, тож вона трошки більше з’їдає.
Також на підприємстві посилили захист від копитних хвороб: придбали копитний станок, який на 30% збільшив продуктивність роботи копитника.
«А стан копит дуже сильно впливає на надої, – зауважив Дмитро Соломаха, – бо коли корові боляче, вона менше ходить і, відповідно, менше їсть».
Взагалі комфорт корови за підвищення надоїв дуже важливий. Їй найкомфортніше лежати на піску, але специфічному. Ще одна комфортна підстилка – сухий гній, він дуже гігроскопічний, тож прибирає всі виділення з-під корови. Це теж додає 1 л надою, наголосив керівник «Перемоги».
Як повідомлялося, під час війни господарству вдалося відновити рівень надоїв лише у червні.