Як збільшити й урізноманітнити мікробіальну біомасу в ґрунті
Збільшення ґрунтової мікробіальної біомаси та її різноманітності покращує функціонування ґрунту. Її різноманітності сприяє як no-till, так і диверсифікація культур.
Про це свідчать результати дослідження американських вчених, пише журнал The Ukrainian Farmer з посиданням на дані Міністарства сільського господарства США.
Існує концепція «підготовчої культури», що передбачає вирощування покривних культур протягом короткого проміжку часу, щоб підготувати ґрунт для наступної культури, що має високу економічну цінність.
Ще один цікавий момент – вплив водню на ріст культури. Бобові вивільняють H2 як побічний продукт фіксації азоту, і в деяких ґрунтах збільшення рівня водню поліпшує ріст культури на 15-50%. Кількість H2, що вивільняється, може відрізнятися в п’ять разів залежно від виду бобової культури.
Ґрунтова мікробіальна спільнота надзвичайно складна через різноманітність у ґрунті організмів і величезну кількість взаємних процесів. Отже, можливі труднощі в розробці агротехнічних заходів, що мають застосовуватися для кількох культур.
Зокрема, ріст льону поліпшується за його взаємодії з мікоризою. І пшениця, і горох підтримують розмноження мікоризи в ґрунті. Однак її вплив був би суттєвішим за вирощування льону після пшениці, ніж після гороху. Бо горох сприяє розвитку тих штамів мікоризи, що менш ефективні для льону.
Таким чином, сприятлива взаємодія мікроорганізмів є специфічною для кожної окремої послідовності культур. Також кукурудза чинить синергічну дію на пшеницю і просо, але не на сорго; горох – на кукурудзу та озиму пшеницю, але не на сою.
Нагадаємо, урожайність кукурудзи за технології no-till зростає поетапно, а яра пшениця за технології no-till ефективніше використовує азот.