Техніка

Нові технології визначення якості кормів й оптимізації потужності кормозбиральних комбайнів забезпечують реальну економічну віддачу

Заробити й заощадити

Заробити й заощадити
Система KRONE NIR Control dual

Нові технології визначення якості кормів й оптимізації потужності кормозбиральних комбайнів забезпечують реальну економічну віддачу для фермерів.

Завдання якісної заготівлі кормів набуває особливого значення за умов жорсткого обмеження експорту зерна. Сьогодні сотні вітчизняних аграріїв розглядають питання розширення чи відновлення тваринницького бізнесу, щоб диверсифікувати бізнес. І тут слід розрахувати кожен елемент виробничого процесу, зокрема й техніку для заготівлі кормів. 

Вирощування кормів — це такий напрям, у якому неабияку вагу може мати кожна «дрібничка» і кожна витрачена гривня. Продуктивність роботи, витрата пального, своєчасність виконання польових операцій, зрештою якість кормів — це все те, що забезпечує реальну прибутковість чи, навпаки, завдає серйозних збитків. Саме тому такі компанії, як німецька KRONE, з кожним роком розширюють можливості своїх машин, зокрема знаменитої лінійки кормозбиральних комбайнів BiG X. 

Простий доступ до компонентiв двигуна під час технічного огляду

Так, особливу популярність європейських фермерів сьогодні мають нові розроблення KRONE — датчики NIR Control dual (БІК-датчик) і система підвищення потужності XtraPower на комбайнах BiG X. 

Застосування обох технологій дає змогу оптимізувати як процес збирання кормових культур (XtraPower), так і якість корму (NIR Control dual). А отже, підвищити рентабельність роботи господарства, заразом істотно знизивши витратну частину. 

NIR Control dual 

За допомогою датчика NIR Control dual компанія KRONE пропонує надзвичайно зручний та ефективний інструмент для точного вимірювання вмісту поживних речовин у кормах. Фактично наявність цього датчика забезпечує можливість впливати на якість зібраного врожаю вже під час його збирання, наприклад, регулюючи довжину подрібнення або змінюючи дозування консерванту. 

Також NIR Control dual дає змогу виявляти наявні розбіжності у складі кормових і біогазових субстратів й мати можливість проводити заходи щодо оптимізації.

Система KRONE NIR Control dual легко кріпиться на силосопроводі BiG X та надійно захищається кришкою від пошкоджень. БІК-датчик KRONE стандартно оснащено для аналізу всіх основних інгредієнтів у великій кількості кормів. Точне значення можна визначити вже під час збирання врожаю в полі. Повне вимірювання, включно з підготовкою зразка, триває близько хвилини. Причому вартість самого аналізу є мінімальною, бо витратні матеріали не потрібні. 

Autoscan — автоматичний сенсор регулювання величини подрiбнення

Разом з сенсором Autoscan на кукурудзянiй приставцi та NIR Control Dual, оператор комбайну може змiнювати величину подрiбнення на необхiдну. За допомогою системи KRONE NIR Control dual у додатковій комплектації під час збирання визначаються дані про вологість і компоненти збираної рослинної маси (суха речовина, крохмаль, сирий протеїн, зола, сирий жир, клітковина, що засвоюється й незасвою ваність). Ці дані можуть реєструватися в терміналі машини та прикріплятися до обробленої площі, щоб згодом можна було зробити агрономічні висновки. 

XtraPower 

Інженери KRONE також доклали зусиль, щоб допомогти фермерам подолати відому проблему: епізодичну потребу в збільшенні потужності двигуна кормозбирального комбайна. Адже кожен агровиробник, обираючи модель збиральної машини, орієнтується передусім на усереднені потреби в потужності та продуктивності. Проте періодично трапляються винятки: необхідність швидше виконати роботу, вища від звичайної врожайність зеленої маси, надмірна вологість кормів тощо. І, відповідно, виникає потреба застосувати потужніший і продуктивніший комбайн. 

Швидке бронювання додаткової потужностi

Саме для таких ситуацій компанія KRONE розробила інноваційне рішення XtraPower. Суть її полягає в тому, що користувач може забронювати додаткову потужність двигуна 50 або 100 к. с. протягом кількох хвилин через нову систему Krone Shop чи мiсцевого дилера. Додаткова послуга буде активована онлайн одразу після придбання на зареєстрованому комп’ютері, і водій може активувати її за потреби. 

Фермер застосовує XtraPower тільки тоді, коли йому справді потрібна додаткова потужність, наприклад, на збиранні кукурудзи для біогазової установки або на збиранні врожаю зерносінажу і трав’яних культур. Якщо врожай такий, що не потрібна додаткова потужність двигуна, водій вибирає опцію «Пауза» безпосередньо в робочому терміналі, і машина одразу повністю автоматично повертається до вихідної потужності двигуна.  

Довідка  

Компанія KRONE пропонує XtraPower для кормозбиральних комбайнів серії Big X, BiG X 480 та BiG X 580. Можна зробити 530, додавши 50 к. с., та 630. Комбайн BiG X 680 має бiльше можливостей з 50 або 100 к. с.; комбайн у базовій комплектації має потужність понад 687 к. с. З опцією XtraPower-50, а також XtraPower-100 водій може підвищити потужність двигуна V8 на 730 або до 775 к. с. XtraPower доступний тільки в польових умовах, опціонально доступні пакети використання від 10 до 250 год. Звичайно, вже наявні допоміжні системи ECO-Power, Constant Power та PowerSplit можуть бути поєднані з новою пропозицією XtraPower. 

Відповідно, завдяки унікальній у світовій практиці системі допомоги XtraPower KRONE пропонує практичну функцію для гнучкого використання кормозбирального комбайна. Big X 480, 580 та 680 можуть бути оснащені додатковою потужністю двигуна і, отже, вищою пропускною здатністю залежно від потреб і місцевих умов збирання врожаю. 

Низька витрата пального гарантується, бо потужність і пропускна спроможність двигуна — навіть за бронювання додаткових кінських сил — точно збігаються. І завдяки цьому досягається неабияка фінансова економія, особливо ж за нинішньої вартості дизельного пального. Наголосимо на тому, що, попри всі нинішні негаразди, компанія KRONE зберегла у повному обсязі рівень своєї сервісної та консультаційної підтримки в нашій державі. Звернувшись до офіційних представників KRONE в Україні, кожен агровиробник може отримати вичерпну інформацію щодо технічних особливостей техніки німецького бренду і консультації щодо ефективного використання як NIR Control dual і XtraPower, так й інших інноваційних продуктів компанії. В Україні вже готові до впровадження практично всі новітні технологічні розробки XtraPower і, як показує практика, їх застосування забезпечує реальну гарантовану ефективність роботи. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ