Техніка

Ефективне застосування органіки, зокрема гною — чудовий варіант із погляду рентабельності й агрономічної доцільності

Гарантія успішного результату

Гарантія успішного результату

 Ефективне застосування органіки, зокрема гною — чудовий варіант із погляду рентабельності й агрономічної доцільності 

Після свого створення в 1990-х роках розкидач гною TORNADO не перестає змінюватися та вдосконалювати базу, на якій засновано його репутацію: вузький кузов із низькою посадкою, який у комбінації з великими колесами (макс. 2060 мм) дозволяє полегшити тягу та зменшити тиск на ґрунт завдяки збільшеній контактній поверхні на будь-якій ділянці. 

Завдання внесення органічних добрив набуває особливої актуальності в українському АПК. Пів року жорсткої блокади ворогом наших морських портів і багаторазове скорочення обсягів експорту зерна довели неабияку вагу розвитку тваринницької галузі. А разом із цим — альтернативні можливості живлення посівів сільгоспкультур. 

Сьогодні вартість однієї тонни мінеральних добрив стартує від 30 тис. гривень. Тому ефективне застосування органіки, зокрема гною, стане чудовим варіантом із погляду рентабельності й агрономічної доцільності. 

Поряд із тим унесення твердих органічних добрив — технологічно не такий простий процес, як може видатися на перший погляд. Тут дуже багато залежить від рівномірності розподілення гною на поверхні поля, прохідності шасі й збалансованості конструкції, а також загальної надійності моделі розкидача. 

Наявні в багатьох господарствах морально та фізично застарілі моделі ще радянського виробництва не відповідають цим вимогам. Але навіть серед сучасних конструкцій потрібно дуже ретельно обирати той варіант, що гарантує успішний результат. І до таких, безперечно, належить знаменитий Tornado від JOSKIN. Нещодавно французька компанія представила нове покоління свого бестселера ринку техніки для внесення органічних добрив. 

Кузов із новим оптимізованим дизайном 

Порівнюючи з попередником, кузов Tornado нового покоління відрізняється збільшеною конусністю та більш згладженими бортами для полегшеного вивантаження та миття. Вихід із кузова було збільшено для підвищення рівномірності розкидання. Гідравлічні шланги тепер заховано в край кузова — таким чином їх захищено від будь-якого контакту з продуктом. Також було переглянуто дизайн брудозахисних крил, які нахилені на 45° для запобігання накопиченню матеріалу на машині. 

Добре продумана концепція 

Практично для виготовлення кожного ключового елемента конструкції, наприклад монолітного кузова, дишеля чи розкидного механізму, в Tornado використовується тільки елітна сталь ТВП. Остання характеризується своєю міцністю та динамізмом, завдяки чому стало можливим відмовитися від бічних підсилювачів кузова та суттєво знизити вагу машини. Щодо валіврозкидувачів, то їх було розроблено для зниження вібрацій машини. 

Ґратчаста передня стінка 

Ґратчаста передня стінка

Передня частина кузова перфорована для кращого огляду з кабіни трактора, а передній козирок запобігає падінню продукту на дишель. 

Транспортер 

Транспортер кузова складається зі сталевих планок і двох круглоланкових ланцюгів (O 16 мм), натяг яких регулюється за допомогою двох легко доступних бічних натяжних пристроїв. Транспортер переміщається по сталевому днищу (сталь ТВП завтовшки 4 мм), привареному до кузова, і подає продукт до рами механізму розкидання, ширшого проти кузова, і дозволяє гною розширюватися перед викиданням валами. Напрямок обертання може змінюватися з кабіни трактора за допомогою гідравлічного розподільника двосторонньої дії. 

Ходова частина 

Одновісні модифікації Tornado укомплектовано віссю великого перерізу на болтах кузовом. Її можна легко перемістити для збереження рівноваги через перенесення навантаження на тягово-зчіпний пристрій із будь-яким типом коліс. Модифікації з подвійною віссю оснащено в стандартній комплектації підкермувальною віссю або підвіскою Hydro-Tandem, що гарантує легку тягу й оптимальну стійкість на дорозі та в полі. 

Система зважування з безменами

Стандартна комплектація 

Tornado оснащено в стандартній комплектації спрощеною гідравлічною підвіскою дишеля із закритим контуром та пневматичними гальмами, що забезпечують комфорт під час руху. Оцинковані сходи доступу, гідравлічна лапа, ширококутний кардан і відкидні LED-фари доповнили базове обладнання. 

Горизонтальні або вертикальні вали 

Розкидачі гною Tornado з простою та подвійною віссю можуть бути обладнані як вертикальними валами, так і тарілковим механізмом. Залежно від моделі він здатний перевозити обсяг від 8,6 кубометра для найменших моделей до 22,4 кубометра для найбільш місткої. Розділяючи перелічені вище переваги, обидві моделі Tornado також мають специфічні характеристики. 

Вертикальні вали. Менш дорогий і не вимагає складного обслуговування розкидач із верти кальними валами є найпоширенішим на ринку. Він слугує для розкидання важких видів гною з високим умістом соломи на ширину від 7 до 16 м. Його концепція дозволяє вносити великі обсяги гною. Для цього вертикальні вали, злегка нахилені вперед, обертаються зі швидкістю 423 об./хв і розкидають продукт за допомогою зубів зі сталі HB400 (80 .12 мм). У їх основі — дві відкидні лопатки (O 1060 мм), які поряд із розкиданням діють як молотки. 

У разі наявності каменів останні відкидаються для амортизації удару й таким чином захищають систему приводу валів (карданний вал, редуктори). Витрати в тоннах на гектар легко регулюються за допомогою комбінації швидкості руху трактора зі швидкістю транспортера. 

Розкидальний механізм Tornado є одним із найширших на ринку (1010 мм), завдяки чому він забезпечує подрібнення та точне розкидання продукту. Він також має суттєву висоту, що полегшує розкидання під час завантаження з гіркою. Розрізний пристрій допомагає перерубувати довгі волокна, здатні намотуватися навколо валів. Для Tornado з вертикальними валами пропонують три різні варіанти висоти кузова: 1,1 м (T11), 1,3 м (T13) і 1,6 м (T16). Його було розроблено, щоб краще відповісти на потреби аграріїв, пов’язані з висотою завантаження. 

Горизонтальні вали. Розкидачі HORIZON мають ті самі характеристики, що і модель у вертикальній версії, але з горизонтальними валами й тарілковим механізмом. Останній було розроблено для подрібнення та розкидання по великій ширині (від 12 до 22 м) легких матеріалів (компост, курячий послід, вапно) з невеликим дозуванням (5 м./га та вище). Гній, захоплений горизонтальними валами (O 600 мм) та їх двосторонніми ножами зі сталі S700MC (240 .50 мм), ударяється об закриту кришку і падає на два диски, що обертаються (O 1040 мм). Для запобігання налипанню продукту кришка має спеціальне гумове покриття. Кожен диск має шість регульованих лопаток, що захоплюють подрібнений продукт і рівномірно розкидають його по полю. 

Горизонтальні розкидальні вали разом із тарілковим механізмом гарантують відмінне розподілення матеріалу навіть за невисокого дозування. У базовій комплектації моделі HORIZON укомплектовані терміналом Ferti-CONTROL 4000 й оцинкованими дверима-гільйотиною, що полегшує корегувати витрати на гектар. Як і в разі з моделлю з вертикальними валами, розкидальний механізм Tornado HORIZON має суттєву висоту для полегшення розкидання продукту за завантаження з гіркою. Tornado HORIZON доступний у версіях із висотою кузова 1,3 м (T13) та 1,6 м (T16). 

Оцинковані двері-гільйотина

Фактично JOSKIN виводить на ринок уже добре перевірену високоефективну модель розкидача твердих органічних добрив, у конструкції якої посилено та водночас полегшено ключові елементи. До того ж, як бачимо, продуктивність і зручність застосування Tornado істотно зросли, що є архіважливо в роботі з розкидачами. Тому, гадаємо, ці машини знайдуть в Україні багато вдячних користувачів. 

До речі 

Планомірне технічне вдосконалення нових моделей JOSKIN є можливим ще й тому, що французька компанія неухильно реалізує власну стратегію розвитку виробничих потужностей. Так, у 2022 році відбувся наступний етап оновлення обладнання на знаменитому заводі JOSKIN в Сумані. Зокрема, встановлено нову 41-кубову цистерну для азоту, п’ять лазерних платформ, які працюють у три зміни протягом робочого тижня. Також з’явилися дві нові платформи лазерного різання з оптичним волокном для сталі 4 . 2 м. Ця технологія забезпечує вищу швидкість виконання операцій, відсутність деформації в місці різки й економію електроенергії. Зазначимо і нові преси, зокрема 1000-тонний згинальний прес із 9-метровою платформою. Так само на заводі в Сумані з’явилися нові маніпулятори, токарні й зварювальні станки та інше найсучасніше обладнання. Звісно, що це все дає змогу забезпечувати ідеальний результат у виробництві всього широкого спектра техніки JOSKIN, включно із Tornado нового покоління. 

Також, попри обмеженість навколишньої території для розширення, виробничі потужності на заводі в Сумані було збільшено майже на 1500 квадратних метрів — споруджують нові цехи на заводах JOSKIN в Польщі, у французькій Нормандії й розробляють проєкт нового заводу в Люксембурзі. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ