Овочі-Ягоди-Сад

Американські вчені виявили нову хворобу картоплі

Американські вчені виявили нову хворобу картоплі

Грибкова хвороба під назвою «каучукова гниль» була виявлена ​​у штаті Вісконсин в 2019 році. Вона також була помічена в штатах Північна Дакота та Міннесота цього літа, розповів Гарі Секор, фітопатолог з Університету штату Північна Дакота, повідомляє AgWeek.

Учений розповів про хвороби картоплі на щорічному Дні поля Асоціації виробників картоплі Північних рівнин. За його словами, вегетаційний сезон 2022 року був здебільшого вільним від хвороб картоплі, але фермерам було повідомлено про потенційно шкідливий грибок під назвою «каучукова гниль», який цього року з’явився на Північних рівнинах.

Грибкове захворювання, спричинене Geotrichum Candidum, призводить до того, що бульби стають вологими та гумовими, коли їх стискають, подібно до того, як це відбувається, коли картопля заражена рожевою гниллю. Картопля з каучукової гниллю неїстівна.

За словами Секора, картопля, хвора на каучукову гниль, яка виникає в кінці вегетаційного періоду, пахне кислим молоком.

За його словами, грибок Geotrichum Candidum є в ґрунтах у всьому світі.

У листопаді 2019 року був задокументований перший випадок каучукової гнилі на картопляних полях у США. 

Картопля в штаті Айдахо, яка була заражена каучукової гниллю, зберігалася у сховищі й походила з піщаного поля, яке зрошувалося дощуванням.

Час від часу повідомлялося про каучукову гниль у Великобританії, Кореї та Австралії, хвору картоплю було перехоплено в порту США.

Також каучукова гниль також викликає гниль томатів у Сполучених Штатах.

Чи важко впоратися з гумовою гниллю, невідомо, сказав Секор. Він та інші дослідники вивчатимуть епідеміологію грибка, щоб визначити, як з ним боротися.

Читайте також: Для захисту картоплі від хвороб чергують системні та контактні фунгіциди