Українець споживає 52 кг м'яса на рік
Сьогодні фонд споживання м’яса та м’ясопродуктів цілком забезпечує потреби внутрішнього ринку й має можливості забезпечувати експортний попит – переважно за рахунок м’яса птиці.
Про це заявила начальниця управління тваринництва та племінної справи Мінагрополітики Олена Дадус.
«Споживання на душу населення забезпечується на рівні 52 кг м’яса на рік, – зазначила вона. – Цей показник співставний із торішнім у довоєнний час».
Наразі спостерігається певне заміщення дорожчих видів продукції доступнішими, зауважила Олена Дадус.
«Половина з 2 млн тонн загального фонду споживання м’яса – це птиця. Свинина становить 37% фонду споживання, яловичина – 13%», – уточнила вона.
Своєю чергою переорієнтовуються й переробні підприємства: збільшують частку у готовій продукції м’яса птиці, зокрема це стосується м’ясних консервів.
Переробний бізнес зацікавлений у виході на зовнішні ринки. Є попит на українську продукцію і можливості її постачати, додала Олена Дадус.
За її словами, зараз вперше ми маємо позитивне експортне сальдо – тобто у грошовому еквіваленті експортовано м’ясної продукції на більшу вартість, ніж імпортовано.
Як повідомлялося, «Бучачагрохлібпром» планує збудувати м’ясопереробне підприємство.